By November 17, 2014

Anturijum – prelepi “flamingov cvet”

Anturijum, latinski naziv ( Anthurium ) poznat je još kao i flamingov cvet i plamenac. Ova tropska biljka postaje jedna od najomiljenijih sobnih biljaka jer u domove unosi dašak egzotike i posebnu dekoraciju. Ovo sobno cveće ne traži mnogo pažnje, vremena ni brige oko nege i uslova za uzgoj.

Kako uzgajati anturijum

Kako se gaji ova tropska lepotica? Uzgajanje anturijuma zahteva da mu se obezbedi lokacija sa dosta sunčeve svetlosti, ali ne direktne, mada će dobro podnositi i polusenku.

Održavanje anturijuma u kući, podrazumeva temperaturu koja se kreće u rasponu od 21 do 30 stepeni. Bilo bi dobro da temperatura sobe u kojoj gajite flamingov cvet, ne bude sa većim kolebanjima. Posebno nagli učestali padovi temperature, uzrokovaće propadanje anturijuma. Anturijum nikako neće podneti temperaturu nižu od 15 stepeni!

Anturijum cvece

Jasno je da je anturijumu, pošto je tropska biljka, neophodna visoka vlažnost vazduha, i kada se gaji kao saksijsko cveće. Zato ga često orošavajte mlakom odstajalom vodom, ali izbegavajući obojene listove. Tokom leta, biljka u saksiji se može fajtati i nekoliko puta na dan, a zimi je dovoljno jednom dnevno.

Nega za vreme hladnih zimskih dana odnosi se i na to da treba da anturijumu obezbedite adekvatan podmetač u kome će biti kamenčići i voda, ali tako da nivo vode bude ispod gornjeg sloja kamenčića.

Stabljiku na kojoj je precvetali cvet, uvek treba odseći pri zemlji. Takodje je važno da redovno sečete sve oštećene listove.

Lišće anturijuma negujte i redovnim brisanjem prašine ali samo vlažnom krpom, nikako mlekom, pivom ili nekim veštačkim sredstvima.

Zalivanje

Anturijum treba zalivati rano ujutru i to onda kada se zemlja potpuno osuši. Koristite vodu na sobnoj temperaturi koja je prokuvana ili odstajala. U hladnije vreme i zimi, zaliva se na 10 do 12 dana, a tokom leta nešto obilnije i to na tri dana.

Jednom sedmično, celu biljku je poželjno kompletno oprati pod tušem, ali slabim mlazem ili korišćenjem vate natopljene vodom. Osim toga, saksiju možete da potopite u drugu dublju posudu sa vodom ali uz uslov da nivo vode bude malo iznad gornje ivice. Kada mehurići vazduha više ne budu izlazili, sklonite saksiju i pustite da se dobro ocedi.

Prihrana

Anturijum treba prihranjivati jednom ili dva puta mesečno u fazi vegetacije, a ro je od aprila do septembra. Koristite organsko đubrivom namenjeno cvetnicama.

Sadnja anturijuma je u proleće

Mlade biljke anturijuma treba presaditi svake godine na proleće, a starije se presadjuju na 2 do 3 godine. Pošto dok biljka raste, raste i koren, onaj deo korena koji je vidljiv nad zemljom, poželjno je prekriti mahovinom. Anturijumu će prijati lako i rastresito zemljište, a preporučljiva je mešavina istih delova šumske zemlje, usitnjene šumske mahovine i komadića drvenog uglja. Na dno saksije obavezno postavite drenažu.

Anturijum gajenje

Razmnožite anturijum deljenjem bokora

Pošto anturijum spada u nešto skuplje sobno cveće (cena mlade biljke je oko 1200 dinara), probajte da ga sami razmnožite deljenjem bokora. Kada odvajate bokore, pazite sa svaki deo ima čitav korenov sistem i zdrave listove. Tako podeljene biljke treba saditi u pliće, šire posude, nakon čega ih treba staviti u toplu prostoriju na temperaturi koja nije manja od 20 stepeni. Nove biljke redovno zalivajte prepodne i prihranjujte ih kako bi procvetale iste godine.

Ako imate seme ove biljke, ono se seje u isto zemljište u kome se gaji odrasla biljka. Sve dok ne počne nicanje, čuvajte ih u polusenci, a onda prebacite na svež vazduh.

Bolesti anturijuma

Anturijum mogu da napadnu lisne vaši ili neke gljivice i u tom slučaju primenite odgovarajući insekticid i fungicid.

Nekada se mogu javiti žuti listovi što je znak da postoji problem viška ili manjka vode, da je biljka na jakoj promaji ili da joj nedostaje toplote. Promaja može da utiče na to da listovi klonu, a nedovoljno zalivanje izaziva suvoću i opadanje listova.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

8 Comments on "Anturijum – prelepi “flamingov cvet”"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Stojanka says:

    Poštovani,
    mogu li dobiti odgovor kako da riješim problem kod cvijeta Anturijum. Cvetovic koji su crvene boje bili , izgubili su svoju crvenu boju i dobili neku nemnu boju. Novih cvetova još nema.
    Možete li mi odgovoriti sta je u pitanju.

    S postovanjem.

    Stojanka M

    • Miroslav says:

      Postovana Stojanka, vase cvece je pokupilo retku bolest zvanu anturijum piloperad(na latinskom anturijum propadanje), vase cvece ce da rikne u roku od 7-25 radnih dana
      Eto toliko

  2. Vesna Petkovic says:

    Imala sam isti problem i zaključila da mu fali svetlosti, pa sam ga na proleće iznela na terasu, ali ne na direktno svetlo. Sada izbijaju jarko crveni cvetovi a oni koji su pozelenili su ostali zeleni.

  3. Armela says:

    Poštovani,
    Molim Vas ,da mi objasnite ‘orošavanje” Anturijum cvijeća. Da li se misli na prskanje listova i cvijetova ili samo zalijevanje korijena ?
    Hvala !

  4. Samra says:

    Poštovani,
    Imam anturijum sa puno cvjetova, ali ima i listova koji su dobili braon boju, da li je u pitanju malo svjetlosti, vode ili neka bolest. Unaprijed hvala na pomoći.

shared on wplocker.com