By January 28, 2015

Adam – omiljena sobna biljka

Adam, latinski naziv: Alocasia odora, je biljka koja potiče iz Indije gde raste vrlo visoko, ali se kod nas gaji kao ukrasno sobno cveće.

Adam je zeljasta višegodišnja biljka koja ima podzemno stablo u vidu krtole i velike široke listove karakterističnog srcastog oblika. Cvast adama je klip sa spatom, bele ili krem boje. Adam cveta jednom u godini zelenim cvetom.

Plač Adama

Poznato je da ova biljka “plače” a zapravo je reč o prirodnom procesu koji se zove gutacija i uz čiju pomoć se biljka oslobadja viška vode kada je transpiracija otežana a to se dešava kada je zalivanje prečesto i kadaje u prostoriji veća vlažnost vazduha. Inače, adamov sok je vrlo otrovan, i može da izazove alergijske reakcije.

adam uzgoj

Smanjenje gutacije postiže se zajedničkim gajenjem Adama i Eve.

Još jedna karakteristika Adama je izumiranje njegovih donjih listova, dok se gornji postepeno, jedan za drugim razvijaju.

Nega i održavanje Adama

Uzgoj adama je osim u sobi, moguć i napolju ako ima dovoljno svetlosti ali bez direktnih sunčevih zraka jer listovi mogu da počnu da žute. Adam uspeva i na senovitim mestima, ali tada će imati dosta duže lisne drške pa ga zalivajte manje.Adam dobro podnosi vrućine, može se držati u prostoriji sa centralnim grejanjem ali traži svež vazduh i redovno orošavanje. Gajenje Adama podrazumeva i svakodnevno brisanje listova vlažnim sunđerom. Idealna temperatura zimi je 15 stepeni, a minimalna koju može da izdrži je 5 stepeni.

Presađivanje: Adam se presadjuje na svake dve godine u veću saksiju. Pazite da ne oštetite koren. Takodje, u maju ga možete presaditi u vrt. Kada ga sa hladnim vremenom budete vraćali u kuću ili stan, vodite računa da sa njim iz vrtne zemlje ne unesete baštenske crviće ili bube. Adamu odgovara jaka, propustljiva plodna zemlja. Najviše mu prija kompost za lisnate biljke u koji ste dodali malo peskaibaštenske zemlje.

Nega Adama zimi: Vodite računa da tokom zime zemlja bude umereno vlažna i da se ne osuši. Temperatura ne treba da bude ispod 18 stepeni . Ako tokom zime Adam “stane”, budite strpljivi i sačekajte proleće kada će pustiti mlade listove.

Zalivanje: Adam traži dosta vode i često zalivanje, posebno usobi gde je centralno grejanje. U letnjem periodu zalivajte ga na dva dana, a zimi dva puta sedmično. Iako supstrat treba da bude uvek vlažan, ali voda se ne sme zadržavati u saksiji, jer koren može početi da truli.

Prihranjivanje: Adam se prihranjuje na nedelju – dve, a u zimskom periodu jednom u mesec dana. Koristi se djubrivo koje se rastvara u vodi.

Sobno-cvece-ADAM

Bolesti i štetočine: Listove adama treba redovno prskati, zato što crveni pauk može da napadne donje strane. Na Adam štetno utiče i suv i stalno zadimljen vazduh što može da uzrokuje sušenje listova po ivicama. Preventiva od gljivičnih bolesti i napada insekata vrši se prskanjem kombinovanim insekticidima i fungicidima.

Razmnožavanje Adama

Adam se razmnožava reznicama ili deljenjem izdanaka. Pelcer se dobija skidanjem nožem sa matične biljke nakon čega se sadi u što manju saksiju. Za ožiljavanje mu treba temperatura od 20 do 23 stepeni.

Adam se može razmnožiti i semenom. U cvetu se formira semenka koja uspešno sejanjem daje novu biljku.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

8 Comments on "Adam – omiljena sobna biljka"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Dino says:

    Moj adem je jako velik dat cu vam savjet: u proljece ga treba staviti blizu prozora,zalivati ga jednom sedmicno, pruziti njegu i ljubav prema biljci.Od lipnja ga treba staviti na balkon ili u vrtu gdje mu sunceva svjetlost ne pada pravo nego sa strane na biljku. Od rujna adem se trba staviti u kucu blizu prozora da uvjek ima svjetlosti.

  2. ANA says:

    Ove adame sto vidim na slici imaju malu sakciju, nabijeni su, stoje blizu radijatora a opet bujaju kao ludi. Nek mi neko to objasni. Ja mom cinculiram, samo sto ne merim temperaturu sa toplomerom, a on mi daje jedan list godisnje. Nek mi neko i to objasni. Onaj gore i cveta. O boze, ja izgleda imam Evu a ne Adama.

    • Damir says:

      Ja sam pre godinu dana nabavio 2 adama jedan bas mali i jedan star od prilike 2 godine
      ovom malom sam menjao zemlju, nisam mu dirao koren i zemlju koja je bila obgrljena korenom je ostala… U tu novu sam dodao neko djubrivo i to ja menje vise to on tavori izbaci list s vremena na vreme i to je to.

      Dok ovaj drugi stariji, Promenio sam mu zemlju do te mere da sam mu prao koren 2 sata dok nije ostalo bukvalno ni malo zemlje, u procesu sam mu pocupao dosta sitnih korencica, prebacio sam ga u vecu saksiju a u novu zemlju je dodato isto djubrivo kao i u ovog malog… medjutim ovaj stariji je poludeo 🙂 izbacivao je list za listom do 6 komada kada. Skoro su dobili neke bubice pa sam mu odrezao nekoliko listova zapravo ostavio sam mu 3, 2 nedelje nakon toga je procvetao 😀

      ne znam zasto je tolika razlika izmadju ta 2 u istoj su sobi na istom prozoru pored radijatora… jedan buja drugi stoji. Bez obzira sto sam ovom zamenio pola zemlje trebalo bi da imaju dovoljno hrane 🙂

  3. Inga Dvojković says:

    Poštovani,
    imam Adama koji j ove godine 2 puta cvjetao, drugi put je dao dva cvijeta odjednom i sad je u jednom od njih crveno sjeme.
    Postoje li kakavi posebni uvjeti za sadnju tog sjemena ili ga mogu slobodno posaditi kao i sve ostalo?
    Unaprijed zahvaljem!

  4. Ivan says:

    Zdravo, imam Adama vec 5 godina i imao je 3 lista najvise i sad ima jedan list i pozuteo je ceo sta da radim?

    • Stanko says:

      Kada list požuti i počne da se suši,sprema se novi list da se razvije,na mom Adamu uvek jedan list požuti kada se razvija novi list

  5. Snežana says:

    Zašto mi adam ima svetlo zelene listove a ne tamno zelene.Dva lista ima,jedan požuti i padne,pojavi se drugi,pa isto.Nikako da budu tri lista.Adam je užiljen pre dva meseca.Hvala

  6. Tanja says:

    Postoje adami sa 5 do 6 listova a postoje i oni sa 2 lista i treci odmah zuti,tako da nema veze sa cuvanjem i prehranom

shared on wplocker.com