By February 17, 2016

Magnolija, prelepa kraljica proleća

Opis biljke

Magnolija, latinski naziv Magnolia, je prelepo ukrasno drvo. Familija ovog drveta Magnoliaceae. Magnolija vodi poreklo iz Severne Amerike. Ime je dobila po slavnom botaničaru Pjeru Magnolu, koji je bio poslat u svet kako bi prikupljao biljke. Ova prelepa ukrasna biljka na svojoj krošnji broji pregršt cvetova.

Njeno cveće je zaista raskošno i bogato, pretežno bele, purpurne i ljubičaste boje. Kod magnolije se prvo pojavljuju krasni cvetovi, pa tek onda listovi. Cvetovi se pojavljuju tokom jula i avgusta, a njihova veličina iznosi 15 cm u dužini i u širini do 30 cm, i veoma su mirisni. Cveće u njenoj krošnji odaje zaista veličanstven izgled našem vrtu. Ona je zimzeleno drvo koje dostiže visinu i do 10 m.

magnolija gajenje

Neke od vrsta magnolije su:

  • Magnolija kobus, koja je jedna od najotpornijih vrsta. Njeni cvetoli su bele boje i pojavljuju se u martu ili aprilu. Za njeno gajenje potrebna je hranljiva, umereno vlažna zemlja. Takođe je veoma otporna na mraz.
  • Mangolia stellata, poznata kao zvezdasta mangolija. Ona ne raste brzo i potiče iz Japana. Njeni cvetovi su bledo roze ili snežno bele boje.
  • Magnolia soulangeana, se uzgaja u Evropi već 300 godina. Obrazuje omanje drvo ili poširoki grm. Njeni cvetovi su zvonastog oblika, pustrporno ružičaste boje, eliptičnog i ovalnoog oblika. Najpogodnija je za manje vrtove i cveta već nakon godinu dana od sadnje, dok ostale magnolije cvetaju posle četiri godine.

Sadnja magnolije

U bašti ćemo odabrati mesto gde ima dosta sunčeve svetlosti za početak. Kada iskopamo rupu dubine, širine i dužine 40 cm, u dno rupe sipaćemo hranljivo đubrivo koje je namenjeno za sadnju žbunja. Može se koristiti i obično đubrivo uz dodavanje peska. Nakon pripremljene zemlje, stavljamo grm u sredinu rupe. Nije potrebno da skidamo zemlju koja se već nalazi na korenju. Vratićemo zemlju okolo, zatim ćemo našu ukrasnu biljku da zalijemo. Nakon sadnje potrebno ju je zaliti baš obilno. Oko drveta ćemo posuti usinjenu koru drveća. Ovo nežno i graciozno drvo najbolje je saditi u proleće. Možemo je posaditi po sredini livade, kako bi najviše do izražaja došla njena veličanstvenost.

Razmnožavanje

Razmnožavanje mangolije vrši se iz semena i reznicama. Njeno seme čuva se u sanducima u pesku i tresetu. Temperatura na kojoj se nalazi trebala bi biti do 5 stepeni. najpogodniji period za sadnju semena je jesen ili proleće. Kada prođe od 90 do 180 dana koliko se čuva seme započinjemo razmnožavanje. Na oko pola cm se stavlja seme. Pre potpunog nicanja naše biljčice zahtevaju zalivanje i zasenjivanje do kraja leta njene prve godine. Grana koja se nalazi do zemlje se polaže u zemlju. Kraj položene grane treba da viri iz zemlje. Preko toga možemo staviti kamen ili nešto jako da grana ne bi izašla iz zemlje. Nakon nekoliko meseci dobićemo novu biljku. Ožiljavanje reznica se vrši jedino sa fito hormonom. Posle prvog, možda i drugog cvetanja uzećemo poluodrvenelu reznicu, umočićemo je u hormone i posaditi u zemlju. Kada prođe malo duže od dva meseca trebalo bi da pusti žile.

Gajenje i uzgoj

Njeno gajenje moguće je i u toplijim krajevima i to veoma uspešno. Uspeva na svežim i bogatim zemljištima, koje je rastresito, blago kisele reakcijei koje zadržava vlagu. Potrebno joj je obezbediti polu senku, ne prija joj baš da bude izložena direktnom suncu. Neke otpornije vrste ove ukrasne biljke mogu bolje da podnesu sunčeve zrake. Ne bismo je trebali saditi blizu nekih biljaka. Ona treba da ima dovoljno prostora da se razvija i cveta u njenom punom sjaju. Isto tako potrebna joj je zaštita od zečeva koji obozavaju da grickaju ukunu mangoliju. Najbolje bi bilo postaviti neku mrežastu zaštitu u te svrhe.

magnolija biljka

Nega i održavanje lepe mangolije

Naša ukrasna biljka zahteva i zaštitu od mrazeva i hladnih vetrova. Potrebno ju je i prihranjivati kako bi se što bolje razvijala i cvetala. Prihranjivanje se vrši jednom godišnje, đubrivom koji u svom sastavu nema kreč. Takođe jednom godišnje trebamo dodati zemljištu dodati kiselu zemlju. Kisela zemlja uglavnom se nalazi ispod borova.

Orezivanje – Vrši se proređivanjem gustih grana. Treba im se odstraniti uspravna grana, koju još nazivamo i vodopija, a rezove da premažemo kalemarskim voskom.

Zalivanje – Mangoliji je redovno zalivanje potreno u prvih nekoliko godina od sađenja, a kasnije se treba zalivati samo leti.

Zanimljivosti – Magnolija označava otmenost i dostojanstvo. Njen beli cvet ukazuje na nevinost., a na nestrpljivost i nemirnost, veruje se da ukazuje ukoliko nekom poklonite magnoliju koja je prerano procvetala.

U feng shuji filozofiji magnolija takođe ima simbolično značenje. Bela magnolija simbolizuje ženstvenost, čistoću i lepotu. Ukoliko je posađena ispred kuće privući se pozitivnu energiju spokoja i zadovoljstva, a ukoliko se nalazi iza kuće pokazuje na povećavanje bogatstva.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Ukrasno drveće

1 Comment on "Magnolija, prelepa kraljica proleća"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Dragica says:

    Poštovani,
    Za koji vremenski period kraljevska magnolija h=10cm može da poraste do visine 1m?
    Hvala
    Srdačan pozdrav,
    Dragica

shared on wplocker.com