By May 29, 2013

Scindapsus

Scindapsus sobno cvece negaScindapsus je poznat i pod imenom Pothos (Potos), a spada među moderne biljlke penjačice, koje sve više osvajaju prva mjesta među sobnim biljem. Potječe iz istočne Indije i Salamonskog otočja, a uzgajaju se uglavnom dvije sorte: Scindapsus aureus sa žutim pjegama na lišcu i još ljepšii Scindapsus piotus sa šiljastim srcolikim lišćem i srebrnastim pjegama. . Scindapsus je srodan filodendronu. Vrlo brzo raste, a budući da je skromnih zahtjeva za svjetlo i zalijevanje, može se lako uzgajati. Zapravo je teško reći da li je ljepši, ako ga pomoću čavlića ili papira za lijepljenje novca kao puzavicu uzgajamo uza zid, uz okvire vrata ili prozora, ili, pak, kad slobodno visi u prostoru;s kojega komada modernog niskog namještaja ili ukusnog zidnog stalka od kovana željeza.

Prednost je dve biljlke što je ne moramo držati direktno na samom prozoru, jer podnosi i koje tamnije mjesto u sobi, samo ako je osvjetljenje nedovoljno,gube se lijepe tipične šare na Lišću i ono postaje zeleno. Kod biljaka koje nemaju puno svjetla razmaci među listovima su veći. Od žarkog sunca ga treba uvijek zaštititi. Dobro podnosi suhi sobni zrak, ako ga povremeno prskamo i lišće redovito brišemo vlažnom vatom ili spužvom. Tako njegovano lišće. uvijek izgleda zdravo, lijepo i svježe. Scindapsus treba zalijevati oprezno, samo kad je gomji sloj zemlje u loncu suh. Isto tako nije potrebno puno dohranjivati, jer sam po sebi brzo raste, a kod preobilnog dohranjivanja biljke gube lijepe šare na listu. Ako su biljike iz bilo kojeg razloga zastale u rastu, dovoljno ih je jedanput mjesečno zaliti blagom otopinom kombiriiranog umjetnoig gnojiva (l g. na 1 l vode).

Scindapsus ukrasno bilje odrzavanje

Scindapsus ne treba često presađivati. Tek kad nam korijenje počne izbijati iz lonca, što znači da ga je sasvim proraslo., presadit ćemo biljku u nešto veći, ne preveliki lonac, i to u laganu. propusnu plodnu zemlju. Najbolje je uzeti smjesu listovače ili šumske zemlje s pregorjelim ‘gnojem d oštrim pijeskom. Kod presađivanja treba paziti da ,se osigura dobra drenaža, tj. otjecanje vode iz lonca.

Ovu lijepu modernu penjačicu može se vrlo lako razmnozavati. U proljeće odrežemo 10―15 cm duge vršne ili postrane izboje, pa ih utaknemo ili u bocu s vodom, koju držimo na totplom,mračnom mjestu, jer se na svjetlu korijenje polaganije razvija, ili ih posadimo odmah u poisudu napunjenu laganom zemljom, što je još sigurnije.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

1 Comment on "Scindapsus"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Gaby says:

    Odlično,neki dan sam kupila Scindapsus u Pevecu i odlično napreduje

shared on wplocker.com