By November 14, 2014

Kalateja – tropska biljka prelepih listova

Kalateja, latinski naziv (Maranthaceae, Calathea), je sobno cveće, koje traži dosta nege i koje može trajati i biti ukras u Vašem domu dugi niz godina. Nije za početnike jer je relativno zahtevna biljka. Postoji više od 150 vrsta, a sve su zeljaste biljke prelepih elipsastih listova koji okružuju cvet, pa je zato ova biljka i dobila ime koje na grčkom znači – korpa.

Kalateju karakteriše raskošno i dekorativno lišće. Listovi kalateje su prošarani neobičnim šarama svetlozelene, tamnozelene, ljubičaste i smedje-crvene boje. Ova sobna biljka može da naraste do jednog metra i visinu. Vrsta Calathea crocata cveta u proleće jarko žutim cvetovima.

Kalateja cvece

Razmnožavanje kalateje

Preporuka je da Kalateju razdelite svake treće godine, kako biste je razmnožili i pritom dobili mlade, ali nove i snažne biljke. Razmnožavanje je najuspešnije u proleće. Osim razdeljivanjem biljke, kalateja se može razmnožiti i vršnim reznicama. Da bi ste podstakli zakorenjivanje, obezbedite im temperaturu od oko sedamnaest stepeni.

Nega i održavanje Kalateje

Pravilno gajenje kalateje zahteva da joj obezbedite dovoljno svetlosti. U periodu cvetanja, mora biti na suncu više od deset sati dnevno. Za uzgoj kalateje zato izaberite vrlo svetlo, ali ne mesto direktno izloženo suncu, najbolje je da to bude uz istočni ili zapadni prozor. Nemojte je držati na promajnom mestu!

Temperatura: Kalateja prezimljava na temperaturi od 19°C ako želite da bogato cveta. Tokom leta može da podense i 30 stepeni, dok tokom zime, temperatura ne sme biti niža od 18 stepeni , inače će Kalateja pretrpeti oštećenja. Nemojte kalateju držati pored grejnih tela.

Zalivanje: Pošto je kalateja tropska biljka, potrebna joj je ravnomerna vlažnost zemlje i visoka vlažnost vazduha. Voda za zalivanje treba da bude na sobnoj temperaturi, ali nemojte preterivati sa količinama jer koren može da počne da truli. S vremena na vreme, prijaće joj orošavanje listova mlakom vodom.

Presađivanje: Kalateja se presađuje u martu ili aprilu u za broj veću posudu.

Prihrana: Od proleća do jeseni kalateju prihranite na 8 do 10 dana. Zimi će biti dovoljno da je prihranite jednom u nedelju dana.

Bolesti kalateje

Ako listovi kalateje počnu da venu ili da se uvijaju, to je znak da joj je hladno i da nema dovoljno vlažnosti.

Ako listovi počnu da blede, znači da ste kalateju stavili na jako sunce, pa je premestite na senovitije mesto uz prihranu tokom rasta na svakih 7 dana.

Ako listovi počnu da venu a Vi primetite sa donje strane paučinu, u pitanju je larva crvenog pauka. Prskajte tada kalateju derisom, malationom ili nekim sistemičnim insekticidom. Takodje, povećajte vlažnost vazduha.

Ako je zemlja previše suva, tada će se na ivicama listova pojaviti smedji tragovi. U tom slučaju, ulijte u posudu sa biljkom mlaku, meku vodu sa dodatim tečnim gnojivom da biste dobro natopili zemlju. Ocedite biljku i vratite je na mesto.

Cena kalateje

Kalateja nije jeftina biljka. Možete je kupiti za oko 2 000 dinara.

Izaberite pravu kalateju

Neke od poznatijih vrsta koje se gaje kod nas su:

“Calathea ornata” koja ima prugasto lišće a kod starijih biljaka, ono postaje boje slonove kosti.

“Calathea lancifolia”, sa dekoratvnim listovima koji imaju tamno zelene mrlje.

“Calathea makoyana” – vrsta koja se odlikuje perastim listovima sa maslinastozelenim prugama i ovalnim šarma.

Tags:, , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com