By December 18, 2014

Hristov venac – biljka nestvarno lepih cvetova

Hristov venac ili Isusov venac, latinski naziv (Passiflora L) – je biljka koja potiče iz tropskog i suptropskog dela srednje i južne Amerike. U prirodnom okruženju, reč je o biljama koje su zapravo lijane, dok se u Evropi ova biljka gaji om uglavnom kao omiljeno sobno cveće.

Neke sorte ove biljke mogu da prezime u našim krajevima i u bašti (Na primer: Passiflora caerulea i Passiflora incarnata), medjutim,m većina neće podneti mraz pa im zato za prezimljavanje treba obezbediti svetlu, ali negrejanu prostoriju ( ne ispod 0 C). Na svetu raste više od 600 vrsti pasiflora.

Neke su jednogodišnje, druge – trajne zeljaste biljke, a često i penjačice sa krupnim listovima. Vitice služe da se Hristov venac penje i uvija oko stubova i druge podrške.

Passiflora incarnata & Hymenoptera

Cvasti čine brojni cvetovi uglavnom u obliku grozda. Cvet ima pet latica i pet listića venca, koji se međusobno smenjuju. U sredini cveta je skup zvezdastih niti, koje cvetu na Isusovom vencu pružaju specifičnu draž. Cvet ima pet prašnika, sa tri tučka. Postoje vrste koje imaju potpuno nemirisne cvetove, dok cvetovi nekih sorti imaju čaroban opojan miris koji podseća na vanilu.

U tropskim krajevima Isusov venac je biljka koja se gaji na plantažama jer može dati izuzetno ukusne plodove. Ipak, ne očekujte da će vaša biljka imati plodove akoo je gajite u bašti. U domaćim uslovima može se gajiti samo u stakleniku, u strogo kontrolisanim uslovima.

Razmnožavanje

Isusov venac se razmnožava reznicama, izdancima ili semenom. Reznice treba da budu poludrvenste sa po dva para listova. Stavite ih u peskovitu podlogu pod zaštitom i to u periodu sve do aprila uz temperaturu od 16 do 20 stepeni. Aki želite razmnožavati ovu biljku semenom, znajte da se seme nalazi u slatko-kiseloj žalatinastoj jestivoj masi.

Vrste Isusovog venca

Najpoznatija vrsta je Passiflora coerulea – ima svetlomodre cvetove a listovi se sastoje iz pet delova. Vrsta Passiflora quadrangulans je vrlo osetljiva i može se isključivo gajiti u zatvorenom, kao saksijska biljka, i zahteva temperaturu od 16 do 18 C. One vrste koje mogu ostati napolju, traže posebnu zaštitu još pre prvih mrazeva.

U svakom slučaju, kad lišće počne da opada, znajte da je nastupio period mirovanja biljke.

Presadjivanje i zalivanje

Sadnja Isusovog venca obavlja se u martu. Odgovara mu baštenska zemlja uz dodatak malo ilovače i peska – blago kisela.

Pre presadjivanja biljke treba ošišati na izbojima, na 3 do 7 okca, iz kojih onda izlaze novi izboji, koji će dati dosta novih cvetova, uz dosta obezbedjenog sunca. Sadite Hristov venac u velike saksije prečnika 35 cm.

Zalivanje: Hristov venac zalivajte odstajalom vodom, a zimi zalivanje treba da bude minimalno, tek da zemlja potpuno ne bude suva. Biljku treba tokom leta zalivati obilno, svakog drugog dana, a zimi – na sedam do deset dana, ali ,ako je na toplom, onda se zaliva se svaki drugi dan.

isusov venac gajenje

Nega i gajenje Hristovog venca

Hristov venac je najbolje držati na sunčanim mestima, i neophodna im je potpora.

Prihranjivanje: Održavanje Isusovog venca zahteva prihranjivanje od marta do avgusta, jednom sedmično – tečnim đubrivima. Ako su mladi izboji pregusti, odsecite one slabe i suvišne kako bi biljka dobila dovoljno svetla. Da biste pospešili rast biljke, na proleće orežite glavne izdanke za jednu trećinu, ali ne i bočne, jer se na njima formiraju pupoljci.

Bolesti

Hristov venac je podložan crvenom pauku, dok mlade izboje često napadaju lisne vaši. Koristite odgovarajući insekticid.

Cena mlade biljke se na našem tržištu kreće do 1 000 dinara.

Tags:, , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

4 Comments on "Hristov venac – biljka nestvarno lepih cvetova"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. ja says:

  a sto ne spomenuste da je plod marakuja?

 2. Dimitrije says:

  Zaista sam zainteresovan za sobno cvece hristov venac ali samo ono koje ima miris parfema. molim Vas odgovorite mi

 3. Dimitrijrje says:

  Posto sam dobio hristov venac sa zadovoljstvom kazem HVALA, samo mi niste naoisali koje je vrste ,posto sam trazio iskljucivo sa mirisnim cvetom mirisa PARFEMA, a radi se o tome da je to za stambenu zgradu gde cu ja na svakom spratu staviti po jednu biljku. Na prolece po dogovoru narucujem ostalo cvece Begonije non stop svih boja i MUsKATLE pelargonije takodje. Zamolio bih VAS da mi odgovorite na pitanja joja sam postavio .Hvala

 4. dimitrije says:

  Iz prilozenog vidite da sam se Vama obracao vise puta pa i narucivao odredjenu kolicinu cveca .Imam Vasu sadnicu hristovog venca vec tri godine necveta i nemirise sto mi je i bila ljubav,prema tom cvecu .Ako posedujete mirisljcu biljku hristovog venca posaljite mi jedan komad .Hvala

shared on wplocker.com