By December 21, 2014

Guzmanija – tropska kućna lepotica

Guzmanija, latinski naziv – Guzmania minor, je biljka poreklom iz južne Indije i Latinske Amerike. Pripada porodici ehmeja u koju spada recimo i ananas. Epifita je i stvara brakteje koje traju obično par meseci i vrlo su upadnjivih boja – jarko crvene ili oranž boje. Ovo cveće raste u visinu od 30 do 38 cm. Prečnik biljke guzmanije je oko 25 santimetara, a njen životni vek je obično dve, tri godine. Cveta uglavnom leti.

Interesantno je da su cvetovi Guzmanije neupadljivi i traju svega dan – dva. Nakon cvetanja, guzmanija propada. Iako guzmanija cveta samo jednom, divan “cvet” od brakteja trajaće, uz pažljivu negu i godinu dana.

guzmanija cvece

Nega i održavanje

Ehmeja voli da je na svetlom mestu, ali ne i na direktnom i jakom Suncu. Temperatura koja joj odgovara zimi je od 15 do 18 C,a leti od 18 do 24 C, najviše 27 stepeni. Prihrana joj nije neophodna. Obezbedite joj poziciju u toploj prostoriji. Ako je postavite na istočni prozor, nije potrebna zaštita zasenjivanjem.

Zalivanje: Preko leta, zalivajte guzmaniju 2 do 3 puta sedmično a zimi je dovoljno jednom nedeljno. Za vreme cvetanja, treba joj malo više vlage. U cvetu uvek mora biti vode.

Razmnožavanje

Guzmanija se razmnožava iz mladica. To su svojevrsni izdanci koji se formiraju dok traje cvetanje odrasle zrele biljke. Odvojite mladicu kao pelcer i posadite, najbolje u proleće. Izdanci treba da imaju minimalnu dužinu od oko 15 cm. Treba ih pažljivo odvojiti od matine biljke sve sa žilicama. Sadite ih u manje saksije. Poželjno je da zemlju u koju ste posadili izdanke pokrijete sa malo mahovine koju ćete oko biljke sa malo vlažne mahovine, koju treba redovno kvasiti.

Presadjivanje

Mlade biljke treba presaditi samo jednom. Pazite da mnogo ne pritiskate i ne sabijete zemlju jer joj prija propusno tlo.

guzmanija gajenje

Bolesti

Najčešće se dešava da guzmanija truli ili da joj se suše listovi.

Ako se desi da vrhovi listova Guzmanije počnu da se suše, to je signal da nema dovoljno vlage u vazduhu pa je treba češće orošavati – nekoliko puta dnevno kišnicom ili odstajalom mlakom vodom.

Ako biljka počne truli pri dnu, to znači da ste preterali sa zalivanjem, pa zato prestanite sa zalivanjem neko vreme dok se biljka ne povrati.

Ako su listovi Guzmanije postali lepljivi i menjaju oblik, moguće je da su je napale lisne vaši. Ako uočite zelene insekte, tretirajte biljku sistemičnim insekticidom koji će Vam preporučiti u poljoprivrenoj apoteci.

Važno je i da se pripremite na to da guzmanija posle cvetanja odumire i da to ne znači da je biljka bolesna, već je reč o prirodnom procesu.

Dodatni saveti

  • Pošto guzmanija traži dosta vlage u vazduhu, primenite sistem tacne sa vodom. U posudu s vodom stavite manju tacnu obrnuto, kako saksija sa biljkom ne bi bila direktno u vodi što može oštetiti koren. Ovako će guzmanija uvek imati dovoljno vlažnosti jer će voda iz tacne polako isparavati.
  • Za vreme orošavanja, držite raspršivač na udaljenosti od oko 15 cm.
  • Održavajte higijenu Guzmanije tako što ćete redovno brisati prašinu sa njenih listova mekom krpom ili -sunđerom sa mlakom vodom. Ne koristite nikakva hemijska sredstva za brisanje, osim vode.
  • Kad listovi uvenu i osuše se, obavezno ih odrežite skalpelom ili oštrom nožem, i to tik uz zdravo biljno tkivo lista.
Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com