By December 23, 2014

Noćna frajla – cveta samo po mraku!

Noćna frajla, latinski naziv (Xesperis matronalis) je dvogodišnja biljka koja potiče sa prostora Mediterana. Ime je dobila po tome što su joj cvetovi danju zatvoreni, a tokom noći – otvoreni. Poznata je i pod imenom – noćurak.

Njeni cvetovi opojno mirišu i podsećaju na cveće ljubičica. Iako je očaravajuća, ova biljka ne zahteva puno nege ni posebne uslove za uzgoj, pa je zato odličan izbor za početnike u hortikulturi. Uz malo truda i pažnje će Vas bogato nagraditi jedinstvenim cvetovima!

Bujnim cvetanjem, prijatnim mirisom i bojama, noćna frajla je čest ukras terasa, jer je pogodna za gajenje u saksiji i u žardinjerama, ali je i omiljena dekoracija u baštama i vrtovima , pošto podnosi različte uslove za gajenje.

nocna-frajla-nocurak

Noćna frajla je lep i mirisni ukras i kao rezani cvet. Zamirisaće svaki dom za tili čas.

Stablo noćne frajle je nežno i tanko i raste u visinu do oko pola metra. Neke vrste mogu da dostignu visinu i od oko metra. Noćna frajla je grmasta biljka sa izduženim i decentnim sivo zelenim listovima.

Cvetanje noćne frajle – noćna atrakcija

Ova biljka cveta s krajem proleća i početkom leta. Njeni cvetovi su fini i sitni u raznim bojama: roze, lila, bela ili žuta. Cvetići sa 4 latice, slatkog su mirisa, i otvaraju se isključivo noću.

Održavanje Noćne frajle

Reč je o otpornoj i nezahtevnoj biljci. Noćna frajla voli svetle i polusenovite pozicije. Najbujnije će cvetati na punom suncu, ali opstaće i u diskretnoj hladovini.

Zalivanje: Biljku treba umereno zalivati, a za vreme letnjih žega malo češće.

Ako želite biljku u vidu nešto gušćeg kompaktnog grma, skraćujte joj vrhove, dok još raste. Prihrana je potrebna svega jednom u mesec dana.

Noćnoj frajli ne prija presađivanje.

Sadnja noćne frajle

Noćnoj frajli odgovara obična baštenska zemlja, najbolje humusna, propusna i bogata krečnjakom i glinom.

Setva Noćne frajle (razmnožavanje)

Setva noćne frajle se obavlja na otvorenom svetlom mestu. U udubljenje u zemlji stavite dve, tri semenke, utisnite i zalijte. Razdaljina medju udubljenjima treba da bude oko trideset santimetara.

Posebno lepo će izgledati ako se zaseju cele ivice uz baštenske staze. Inače, noćna frajla se uspešno i sama razmnožava raznošenjem semena. Klijavost semena je vrlo dobra.

Noćnu frajlu možete sejati u kombinaciji sa drugim biljkama cvetnicama, pa ćete tako danju imati jedne otvorene cvetove, a noću – frajline!

nocna-frajla-cvece

Noćna frajla u saksiji – nesvakidašnji ukras u domu

Noćnu frajlu uspešno možete gajiti u saksiji, žardinjerama, ili drugim posudama ako nemate privilegiju da je gajite u bašti ili na balkonu, odnosno terasi. Možete je držati i u zatvorenom prostoru, ali će ipak napolju brže rasti lepše cvetati jer ova biljka voli svež vazduh i spoljne uslove.

Sejanje u saksijama slično je sejanju u vrtu, na otvorenom prostoru: U saksiju treba da posejete tri semenke, odmah ih zalijete pa kada mlade biljke počnu da niču, stavite saksiju ili žardinjeru je na neko svetlo mesto – to mogu biti na primer svetlarnik ili zastakljena terasa. Paketić sa 30 semenki Noćne frajle može se kupiti u cvećarama po ceni od oko 250 dinara.

Napomena: Cvetovi noćne frajle su tokom dana zatvoreni. Ne brinite ni ako se danju smežuraju – kada Sunce zadje, pokazaće svoju pravu lepotu.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

2 Comments on "Noćna frajla – cveta samo po mraku!"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. bernarda bosilj says:

    molim vas dali je moguće i gdje kupiti sjeme noćne frajle (xesperis matronalis)?

  2. Nikola says:

    Zasejao sam noćnu frajlu (cveće) vidite kako je užasno vreme? Noćna frajla je počela da mi niče u žandonjeri da li da unesem zandonjeru ili da je ostavim napolje umotana je u kese.. strah me je da joj se ne desi nešto. Molim vas odgovorite mi i pomoziteeee👋 Pozdravv👋👋👋

shared on wplocker.com