By October 7, 2015

Klematis – elegantna penjačica

Klematis je u narodu omiljena puzavica koja cveta od maja do septembra. Ovo listopadno cveće čiji je latinski naziv Clematis može porasti od dva do četiri metra. Tokom zime nema lišće, i blagog je mirisa. Danas je poznato je oko 300 vrsta klematisa. Poreklo vodi iz Kine i Japana. U 16. veku je prenet u Evropu.

Poznat po svojoj raznovrsnosti, klematis cveta u raznim bojama i nijansama od bele, žute, ljubičaste, crvene do tamno plave. Cvetovi se razlikuju zavisno od sorte i po veličini i obliku.

Pre sadnje klematisa potrebno je obezbediti potporu po kojoj će da raste. Za tu svrhu možete upotrebiti ukrasni drveni ram, pletenu žicu ili neki sličan materijal. Bitno je obezbediti da razmak između potpore i zida bude minimum 15 cm.

Klematis cvece

Sadnja klematisa počinje od marta i traje do maja, ili u jesen. Idealno je birati mesto sa što više sunca. Za uspešan rast i uzgoj potrebno je 5-6 sati direktne svetlosti dnevno.

Priprema za sadnju:

Iskopajte rupu dubine 60 do 80cm. Saksiju sa cvećem ostavite da stoji u vodi deset minuta. Na dno postavite slojeve sledećim redosledom: šljunak, pesak, treset. Postavite cveće po sredini i dobro ga zalijte. Koren i podnožje biljke bi trebalo da budu zaklonjeni od direktnog sunca. Možete postaviti ukrasnu figuru ili posaditi jednogodišnju biljku kako biste zaštitili koren. Vodite računa da uz koren klematisa ne posadite neku drugu biljku jakog korena.

Za uspešno cvetanje i održavanje klematisa bitno je orezivanje koje zavisi od vrste. Klematis ranog cvetanja se prve godine ne orezuje, a nakon toga orezivanje je minimalno. Uklanjaju se samo suve i izmrzle grančice koje smetaju i to nakon cvetanja. U ovu grupu spadaju Clematis montana, Clematis alpina, Clematis macropetala.

Klematis krupnih cvetova i ranog cvetanja treba orezivati krajem februara ili početkom marta na polovinu visine.

Klematis kasnog cvetanja se takođe orezuje krajem februara ili u martu, na oko 40 cm visine.

Za razmnožavanje klematisa najbolje je koristiti reznice.U septembru ili oktobru uzmite reznice za dobro razvijenih i zdravih biljaka, veličine oko 10-15 cm. Izdanci na vrhu biljke su najkvalitetniji. Napravite rez ispod najnižeg lista i uklonite lišće sa donje polovine reznice. Zatim reznice umočite u supstrat za ožiljavanje. Ukoliko već imate zasađen klematis, moguće je razmnožavanje i položnicama.

Od februara do aprila je idealno vreme za presađivanje klematisa. Ukoliko postoji mogućnost, trebalo bi ga presađivati jednom godišnje.

Nega i uzgoj

U periodu rasta treba ga obilno zalivati i svake četvrte nedelje prihranjivati. Veštačka đubriva u granulama kao prihranu upotrebljujte u martu i aprilu. Klematisi ne podnose zadržavanje vode, pa na to posebno obratite pažnju ukoliko ga držite u saksijama. Tlo mora biti dobro propusno i drenirano. Koren je nephodno zaštiti od gubitka vlage, ekstremno niskih ili ektremno visokih temperatura. Uklanjajte uvele cvetove kako biste omogućili stvaranje novih.

Bolesti koje napadaju klematis su pepelnica i sušenje klematisa. Ove bolesti se suzbijaju fungicidima. Često znaju da ga napadnu puževi i lisne vaši.

Ukoliko klematis držite u saksiji na balkonu ili terasi, obavezno je zaštite od mraza zimi. Možete je obmotati termofolijom i zelju prekriti suvim lišćem.

Ipak, klematis najbolje cveta u vrtu ili bašti gde se slobodno širi i naročito lepo miriše u kombinaciji sa ružama. Ne zaboravite da je klematis pre svega samonikla biljka koja se u šumama uvijala oko stabala i grmova. Zato u najvećoj mogućoj meri dozvolite da pokaže svoju lepotu i prilagodljivist svakom ambijentu tako što ćete joj pokloniti prigodan prostor.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

1 Comment on "Klematis – elegantna penjačica"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Slavica Maksimovic says:

    Predivni saveti

shared on wplocker.com