By May 9, 2013

Kakvi su potrebni toplotni uslovi za gajenje sobnog cveća

Sve biljke koje ubrajamo u biljke taplog stalkleniika držimo zimi u taploj zagrejanoj sobi, jer je nekima od njih potrebna velika prosječna topliina. Cak i ljeti moramo s njima oprezno postupati, jer među njima ima i takvih koje ne podnose da ih iznosimo na prozor, balkon ili u vrt.

Biljke hladnog staklenika su, naprotiv, one koje najbolje uspijevajuna svježem, zracnom mjestu, a ne podnose topli suhi zrak zagrejane sobe. Kod vrtlara takve biljke stoje u tzv. hladnom, tj. samo slabo zagrijanom stakleniku, na temperature 5-12°C.

Srećom, ima veliki broj biljaka koje podnose i toplinu zagrejane sobe, a uspijevaju i u nezagrejanim prostorijama.

sobno cvece temperatura

Među modernim sobnim biljem uzgaja se u posljednje vrijeme sve više tropskih vrsta, koje su tipične biljke toplog staklenika i s uspjehom ih možemo uzgajati samo u izgrađenom ovjetmom prozoru, koji ima stalnu temperaturu i veliku relativnu vlagu zraka. U ovu skupinu biljaka ubrajamo anturium, afelandru, kaladium i mnoge druge.

Početnik će teško sačuvati te lijepe i najčešće skupe biljke, koje moraju imati stalnu temperaturu od 14-16°C, .vlažni zrak, a od jakog sunca i morajiu biti zasjenjene. Iskusniji uzgajatelj uživat će najviše baš u tome, što će uspjeti i bez posebnog uređaja što duže održati ove osjetljive biljke. U taploj, zagrejanoj sobi smjestiti će ih na prozor, jer većina biljaka voli svijetlo mjesto, premda ih od najjačeg sunca treba zaštititi. Da bi im bar donekle osigurali vlažan zrak taplog staklenika, ovakve biljike moramo nekoliko puta na dan prskati toplam vodam pomoću fiinog raspirašivaca.

U ovako improviziranim prilikama nećemo biljke moči godinama održati, ali ćemo ipak kroz neko vrijeme uživati u mjihovim lijepim oblicima i bojama.

Kao što biljka toplog staklenika u neloženoj sobi vrlo brz.o propada, tako upravo obrnuto, biljka hladnog staklanika u suhom, taplom zraku ložane sabe traje vrlo kirafiko, a ako se iradi o ovatećoj biljci, brzo procvate. Tipičain primjer za to su azaleje, primule, ciklame, afričke ljubice i druge. Sve ove biljke traže svjež zrak i noćne temperature između 4 i 12°C. U prostorijama ikoje im odgovaraj’u krasno uspijevaju i često mjesecima cvate.

Ne smijemo se uplašiti da su sve biljke ovako osjetljive. Ima ih velik broj koje zbog njihove sposobnosti prilagođivanja možemo uspješno i dugo uzgajati i u toploj i u temperiranoj sobi. U ovu skupinu ubrajamo gotovo majljepše sobne biljke kao što su: amarilis, tradeskancije, sansivierije, begonije, peperomije, filodendron, fitas, saksifraga, palme, aspidiistre i mnoge druge.

Tags:, , , , , ,
Posted in: Korisni saveti

Comments are closed.

shared on wplocker.com