By February 27, 2022

Najbolje sobno cveće

Cveće je najlepši ukras u svakom domu. Ne samo da je njegova boja prijatna za svačije oči, već nam donosi mnoge prednosti, od jačanja kreativnosti, smanjenja stresa do prečišćavanja vazduha. Ako ne znate odakle da počnete sa uzgojem cveća u kući, evo naše liste najboljeg sobnog cveća za početnike.

Afričke ljubičice 

Afričke ljubičice nisu bez razloga popularna sobna biljka. Mnogima su omiljene, jer cvetaju tokom cele godine. Iako ne zahtevaju puno održavanja, ove male, lisnate biljke najbolje uspevaju u saksiji sa rezervoarom za vodu, koja im omogućava zalivanje sa dna. Ako nemate takve saksije, onda je potrebno da je pažljivo zalivate odozgo izbegavajući listove, kao i da pustite da se zemlja osuši između zalivanja. 

Listovi afričke ljubičice će postati smeđi i osušiti se ako dođu u kontakt sa hladnom vodom. Presadite je samo onda kada veličina biljke ukazuje da joj je potrebna veća saksija. Zahtevaju jaku, ali indirektnu sunčevu svetlost, kao i održavanje vlažnosti. Možete ih naći u ljubičastoj, beloj i crvenoj boji cveta.

Begonije

Ako ste navikli da viđate begonije na otvorenom, onda znajte da mnoge sorte imaju i odlične sobne biljke, koje cvetaju gotovo neprekidno u dobrim uslovima. Da bi dobro cvetala, trebaće joj svetlo mesto, ali je nemojte postavljati preblizu prozoru, jer bi je promaja mogla oštetiti. Neke od sorti begonije sa lepim, dekorativnim listovima ne moraju čak ni da cvetaju da bi bile šarene. Takva je Rek begonija, a potražite i vrste sa vlaknastim korenom koje imaju listove kao od pliša.

Spatifilium (Ljiljan Mira)

Spatifilijum ili Ljiljan mira je lak za održavanje i odlična je sobna biljka kao poklon za useljenje. Ne zahteva mnogo direktnog svetla i može da podnese povremeno prekomerno ili nedovoljno zalivanje. Sjajni, tamnozeleni listovi prošarani su belim lopaticama ili listovima koji obuhvataju sićušne cvetne grozdove i izgledaju skoro kao raznobojni. Cvet je blagog mirisa, ali je potrebna neposredna blizina da bi se to osetilo. Cvetaće čak i na mestima koja nemaju previše svetlosti, ali imaju tendenciju da bolje cvetaju uz jako filtrirano svetlo. Uz odgovarajuće uslove, ove biljke traju mnogo godina bez dodatne nege. Vole vlažno, a ne mokro tlo.

Božićni kaktus 

Za Božićni kaktus kažu kako najbolje uspeva ako na njega ne obraćate pažnju. Ne morate čak ni da se trudite da bude izložen svetlosti da biste videli pupoljke i predivan cvet iako će na jakom svetlu ipak pokazati svu svoju bujnost. 

Odličan je izbor za sve one koji nisu vični u gajenju biljaka, za poslovne prostore, kancelarije, stanove sa suvim vazduhom, budući da mu ne smeta ni centralno grejanje, a ni električne grejalice. Kako je božićni kaktus biljka potekla u džunglama, prija mu toplota, zato izbegavajte hladna mesta u stanu za njegovu poziciju, ili blizinu nekih rashladnih uređaja, kao što su liebherr zamrzivači i slično.

Cvetni sobni javor

Takođe se naziva abutilon, biljka koja ima crvene, žute, ružičaste ili papirne cvetove u boji breskve koji se pojavljuju (skoro) tokom cele godine. Ova biljka veoma brzo raste, a ukoliko ima povoljne uslove, odnosno dosta svetlosti i prostora cveta od ranog leta do jeseni. 

Tokom leta abutilon možete izneti na terasu ili biljku ukopati u baštu, jer raste u visinu tako da njena stabla mogu delovati neprivlačno s godinama. Vole jarko, indirektno svetlo, po mogućstvu pored prozora okrenutih ka jugu ili zapadu. Za najbolje rezultate, zalivajtea ga kada se gornji sloj zemlje osuši.

Hibiskus

Hibiskus je predivna biljka koja se dobro prilagođava uslovima unutrašnjeg okruženja. Njegovi veliki cvetovi traju samo nekoliko dana, ali obično cveta od proleća do jeseni i živi nekoliko godina. Voli jako svetlo kako bi cvetao, kao i da održavate zemlju ravnomerno vlažnom leti, pomalo suvom zimi. Premda hibiskus voli sunce, dobro je da tek zasađenu biljku držite u hladu oko 15 dana, kako bi imala vremena da se prilagodi, a potom je premestite na sunčano mesto.

Dracena

Još jedna divna biljka koja ne zahteva posebno održavanje i čest je izbor početnika. Postoji veliki izbor sorti dracene, tako da možete odabrati onu koja najviše odgovara vašem ukusu i stilu. Među njima postoje i vrste koje formiraju stablo, pa tako mogu dati egzotičan izgled prostoriji u kojoj se uzgajaju. Ova biljka voli jako, ali indirekto svetlo, ali neće uvenuti i ukoliko je u slabije osvetljenoj prostoriji. Dracena je još poznata i kao dobar prečišćivač vazduha, pa je možete koristiti i u te svrhe, pogotovo u prostorima gde borave najmlađi.

Ovo je bio naš izbor idealnih sobnih biljaka za početnike, čije održavanje vam neće oduzeti previše vremena, a donosi mnoge benefite svakom domaćinstvu. Preporuke predivnih vrtnih biljaka možete pogledati na ovom linku.

Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com