By May 14, 2013

Kako gajiti cveće na balkonu

Oni sretnici čiji stan ima balkon bilo ulicni, bilo dvorišni, iili čak obadva, često ni ne znaju kakve mogućnosti imaju za proširanje svog stamlbenog prostora,
Dosta često čujemo prigovor da se balkon ne koristi zato što, nezaštićen od pogleda susjeda i ulice, ne pruža dovoljno intimnosti. Zato u najboljem slučaju ne služi ničemu, ukoliko se na njemu ne suši rublje ili ne odlažu nepotrebne stvari, korito za rublje, košara za drva, posuda za smeće i slično. To je redovito slučaj s dvorišnim balkomma, pa mnoge kuće s dvorišne strane, a neke nažalost, i s ulične, upravo radi svojih balkona izgledaju neuredno i zapušteno.

Ako se arhitekt nije pobriinuo, što se, nažalost, doista često događa, da balkoni međusobno budu odijeljeni neprozirnim pregradama, moramo pokušati da sami riješimo taj problem. Nikome nije ugodno da se raskomoti na balkonu koji ima ogradu od željeznih šipki i izložen je svačijim pogledima. Svi mi želimo da balkon bude samo naš i da se na njemu osjećamo gotovo tako slobodini, kao iza zavjesa u našem stanu. Zato treba dobro uočiti sve moguonosti koje nam pruža konstrulkcija, veličiina i smještaj balkona, a isto tako i naš kućni budžet, da balkon pretvorimo u udobno zaštićeno mjesto.

Ogradu balkona, ako nije ozidana, zatvorimo zgodnim hasurama, salonitnim pločama, žičanim staklom. i slično, već prema ukusu i raspoloživim sredstvima. Od sunca i nepožaljnih pogleda sa strane i odozgo, što je naročito važno kod balkona okrenutih izravno prema jugu, zaštitit ćemo se zgodnim platnenim zavjesama, koje se bojom moraju uskladiti s bojom kuće, prozorskim zavjesama te zelenim i cvatućim biljem koje ćemo na balkonu uzgajati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Premda ga smatramo sastavnim dijelom našega stana, balkon prema vani ipak ne pripada samo nama, nego čitavoj kući, ulici i gradu. Zato je najbolje izbjegavati preveliko šarenilo i za nabavu zaštitnih zavjesa, a isto tako i sandučića za cvdjeće, ukoliko se radi o velikim stambenim zgradama angažirati kućni savjet. Ostali uređaj na balkonu ovisi o ukusu i financijskim mogučnostima vlasnika stana, pa ćemo ga njemu i prepustiti.

Samo još nekoliko riječi o dvorišnom balkonu. Znam da je lako reći da na njemu ne smije biti »krša« i raznih drugih stvari, međutim, mali moderni stanovi ne pružaju nam mnogo mogućnosti da to smjestimo negdje drugdje u stanu. Pa kad već moramo smjestiti te ružne, ali potrebne stvari na dvorišnom ‘balkonu, nemamo nikakvog opravdanja da budu neuredno ‘razbacane. Pričvrstimo li uz zid dasku, koja s prednje strane ima zavjesu od šarene tkanine, imat ćemo na našem balkonu klupu pod koju možemo sakriti sve one predmete koje ni sami ne želimo uvijek gledati, a da ne govorimo o susjedima. Nekoliko lonaca. s cvijećem, cvjetni sandučić uz rub i stalak s puzavicom na zidu, napravit će od ružnog kuhinjskog balkona ugodno mjesto za boravak .

Već smo prije spomenuli sandučiće za balkon, koji su najčešći i najprikladniji za sadnju cvijeća, naročito na malim uskim balkonima gradskih stanova. Ako drzimo cvijeće na prozorima, najzgodnije je da sandučići budu iste dimenzije i boje, pa je zato najbolje da .se kod novogradnja predvide već kod same gradnje. Kod postojećih zgrada najbolje je da se nabave jednaki sandučići za sve balkone i prozore, kako ne bi nagrđivali pročelje kuća.

Sandiučići za balkon prave se najčešće od mekamog drva, ali mogu biti i od pravog kamena, eternita, salonita i sličnih materijala. Što su dublji i širi možemo ih ljepše i raznolikije zasaditi. Dimenzija zavisi o veličini i konstrukciji balkona, međutim visoki moraju biti najmanje 25 cm a široki 30 cm. U svakom slučaju moraju biti učvršćeni prema vanjskoj i nutarnjoj strani, jer, kao što neučvršćeni sanđučići mogu pasti na ulicu i izazvati najveću nesreću, može se desiti da padnu i na unutarnju stranu, naročito ako ima u kući djeće, koja mogu na taj način stradati. Zato je najbolje da s obje strane budu dobro osigurani. Na dnu sandučića, bez obzira od kakvog su materijala, moraju biti otvori za otjecanje suvišne vode. Treba pomoću limenih podložaka osigurati da ta voda ne kaplje s balkona i s prozora na glave prolaznika i da ne oštećuje pročelje.

Sad kad imamo lijepe, dobro učvršćene sandučiće, možemo prići odabiranju i sadnji cvijeća. Na otvore na dnu stavimo krhotine od razbitih cvjetnih lonaca, zatim je dobro staviti sloj treseta koji će upiti veći dio suvišne vode, i na to stavimo zemlju. Ako želimo da nam u cvjetnim sanducima cvijeće bujno raste i cvate, moramo uzeti dobru plodnu zemlju. Ni u kojem slučaju ne smijemo upotrijebiti prošlogodišnju zemlju, jer je iscrpljena i siromašna hranivima. U rahlu zemlju posadit ćemo prezimljene biljke, kojima ćemo s grumena stresti staru zemlju. Jednogodišnje cvatuće bilje, kao što su lobelije, petunije, pelargonije itd. kupit ćemo kod vrtlara kao male lončanice. Lončanice ćemo prije sadnje u sanduke zaliti da nam se grumen tne raspadne, jer će tako posađene biljke odmah dalje rasti i bujno se razvijati. Kod sadnje treba paziti da sandučić nije sasvim do ruba napunjen zemljom. Treba uvijek, kao i u cvjetnom loncu, ostaviti prst široki rub za zalijevanje, inače će nam voda oticati preko ruba umjesto da prođe kroz zemlju u loncu.

Da bismo bili sigurni da nam kasni proljetni mrazevi neće oštetiti naše cvijeće u sandučićima, iznijet ćemo ih na balkon ili prozor teik u drugoj polovici isvibaija. Prvih dama moramo ih zaštititi od podnevnog sunca, koje je u svibnju ka’tkada već jako. Sva ostala njega cvijeća u sanducima sastoji se u zalijevanju, dohranjivanju i uklanjanju ocvalih ili suhih cvjetova i listova.

Bilje u sandučićima zalijevamo po potrebi, kad je zemlja suha
i svijetla. Uvijek zalijevamo s odstajalom vodom, jer hladna voda iz vodovoda djeluje na biljke koje su ugrijane od sunca kao neugodni udar. Mnoge osjetljive biljke vidljivo reagiraju na hladnu vodu za zalijevanje lišće im požuti, a cvjetovi otpadnu.

Ako smo cvijeće pasadili u dobru zamlju, onda s dohranjivanjem počnemo tek krajem lipnja. Blagom otopinom kombiniranog gnojiva (1-2 g na 1 l vode) zalijevamo bilje u određeni dan u tjednu.

Izbor bilja .koje ćemo posaditi u cvjetne sandučiće nije uvijek lagan. Treba voditi računa i o boji pročelja. Najjednostavnije je kad je boja zicla neutralna, bijela ili siva. Naročito treba paziti kod balkona koji su iznutra obojeni raznim jakim bojama, što je vrlo često kod modernih zgrada. U takvim slučajevima odabrat ćemo cvijeće bijele, žute i raznih pastelnih boja.

Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Korisni saveti

1 Comment on "Kako gajiti cveće na balkonu"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Maja says:

    Postovani, ja bih zelela neko drvo u saksiji da stavim na terasu , bojim se da bi za bendzamina to bilo mnogo svetlo, pa imate li neki predlog? Hvala najlepse

shared on wplocker.com