By May 20, 2013

Petunija

To je jednogodišnja biljika koja se uzgaja iz sjemena. Zimi je uzgoj dosta težak, pa je zato najbolje đa u mjesecu svibnju kupimo u vrtlariji ili na trgu već uzgojene petunije, koje spadaju među jeftino cvijeće. Iz maiih cvjetnih lončića presadimo petunije u sanduke za prozore, balkone ili terase same ili u konbinaciji s drugim ljetnim biljem.

Petunija ima raznih boja, bijelih, ružičastih, crvenih, tamno plavih, šarenih, prugastih. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili puni, glatkim ili kovrčavim laticama.

Ako ih posadimo u dobru plodnu zemlju i redovito zalijevamo, cvatu nam obilno od lipnja do prvih jesenskih mrazova. Traže sunčano i od vjetra zaštićeno mjesto. Ocvale cvjetove redovito uklanjamo prije nego se stvori sjeme, da se biljke ne iscrpljuju. Da nam petunije ne bi rasle previše u visinu i duljinu, te da ih prisilimo da se stalno pomlađuju, povremeno im zakidamo vrškove (pinciramo).

petunija sobno cvece

Petunije u sobi ne uspijevaju. U jesen kad nadođe mraz, biljke uginu.

Osim na prozoru ili iballkonu, petunije možemo posadiiti u vrtu uz rubove .gredica same iili u kombinaciji s raznim drugim cvijećem. S obzirom na to da cvatu u raznim bojama, mogućnosti kombinacija vrlo su velike, pa je petunija vrlo raširena i omiljena kod uzgajača.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com