By May 23, 2013

Primula

Primula je vrlo raširena i omiljena cvatuća lončanica. Cvate zimi i rano u proljeće, kad ima vrlo malo ostalog cvatućeg bilja.. Cijena joj je vrlo pristupačna, pa je zbog njenih malih zahtjeva i dugotrajne cvatnje svaki ljubitelj može jedanput godišnje nabaviti ili pokloniti. Latinsko ime Primula potječe od rijeci«primus« što znači prvi. Botanički je srodna sa žutim jaglacima, na koje u rano proljeće nailazimo u prirodi, i mnogim vrtnim primulama, kao što ,su Primula denticulata, acaulis, elatior, rosea itd.

I ove vrtne primule možamo u jesen posaditi u lonce ili još bolje u cvjetne zdjelice. Do kraja prosinca držimo ih na hladnom mjestu i samo povremeno zalijevamo, a onda ih unesemo na svijetli prozor u sobu, jače ih zalijevamo, pa doskora procvatu. Treba paziti da nisu u pretoploj sobi i izložene direktnom suncu. Premda su ove vrtne primule u cvatućem stanju dražesni ukras našeg stana, ne mogu se mjeriti s pravim sobnim primulama, kao što su P. obconica, P. malacoides i P. chinensis.

primula bilje odrzavanje

Za sve ove tri vrste, od kojih je P. obconica najviše raširena i najotpornija, vrijede neka zajednička pravila za njegovanje. Primulu obiično nabavljamo kad već cvate pa ćemo je staviti na svijetlo mjesto u našem stanu, najbolje na prozor neložene ili umjereno ložene sobe, koji nije okrenut prema jugu. Ako primulu redovito zalijevamo i svakih 14 dana dohranjujemo otopinom gnojiva, cvast će mjesecima. Peteljke ocvalih cvatova odmah uklanjamo da se biljka ne iscrpljuje stvaranjem nepotrebnog sjemena. Isto tako treba redovito uklanjati požutjele i uvele listove. Ovako njegovana primula, koja može, cvasti u svim tonovima ružičaste, crvene, plave ili bijele boje, bit će dugotrajan ukras našeg doma.

Primula obconica ima od svih sobnih jaglaca najveće listove i cvjetove. Sije li se u različito doba, može se postići da cvate čitavu godinu, ali najčešće se uzgaja tako da cvate zimi. Cvjetovi se javljaju postepeno, jedan za drugim. Kod pravilne njege cvatnja traje i do 6 mjeseci. Primula obconica najbolje podnosi topli sobni zrak, samo cvjetovi, ako nisu na svjetlu, izgube lijepu intenzivnu boju. Dodir s listom ove primule izaziva kod osjetljivih osoba alergični osip, koji je, doduše, bezopasan, ali ga takve osobe ipak treba da izbjegavaju. Nakon ovatnje primule obično uiklanjamo, jer se dalje uzgajanje ne isplati. Primule koje više godina uzgajamo sve slabije cvatu. Isto tako se ne isplati uzgoj iz sjeimena, jer je on za amatera gotovo nemoguć ako nema klijalište. Srazmjerno niska cijena ovog sobnog cvijeta omogućava nam da nabavimo uzgojene rascvale biljke.

Primula sobno cvece nega

Primula malacoides ima sitnije cvjetove, ,koji se. pojavljuju poredani u obliku vjenčića oko stapke. Cvate vrlo obilno. Treba je čuvati od jakog sunca u poluhladnoj prostoriji. U toploj sobi brzo ocvate i propadne. Treba je obilno zalijevati i dohranjivati.

Primula chinensis potječe, kako joj ime kaže, iz Kine. To je mala niska biljka s dosta krupnim, vrlo intenzivno obojenim cvjetovima, koji mogu biti bijeli, ružičasti, purpurno crveni, narandzasti i plavi. U cvjetnim zdjelicama možemo postići kombinacijom boja vrlo lijepe efekte. I ova se primula, kao i Primula malacoides, obično nakon cvatnje dalje ne uzgaja.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com