By May 27, 2013

Citrus

Citrusi su većinom zimzeleno drveće ili grmovi. Mnogi od njih uzgajaju se kao vocke. U nasim najjuznijim primorskim krajevima uzgaja se slobodno u vrtovima i voćnjacima. U kontinentalnim predjelima to su već od davnine omiljene dekorativne biljke, koje se uzgajaju u loncima i cabrićima.

U citruse ubrajamo: Citrus aurantium ili narandzu, Citrus nobilis mandarinku, Citrus medica limun i druge.

Mmogi ]jiubirtelji uzgoje iz sjemena (što je sasvitm (lako), malo drvce s tamno zelenim, sjajnim, kožnatim lišćem. Međutim unatoč svoj pažnji i njezi uzalud očekuju plodove. A to je zato što su uzgojili divljaku, koju u starosti od dvije godine, najbolje u mjesecu kolovozu ili pocetkom rujna, treba cijepiti plemkom s plemenite uzgojene naranče ili limuna.

Citrus biljka

To cijepljanje treba prepuistiti stručnjaku. Tako cijepljene biljke cvatu u mjesecu svibnju i šire opojni miris često se cvatnja ponavlja u mjesecu kolovozu. Ako pomoću kista umjetnim osjemetnjivanjem pomognemo oplodnju, razvit će nam se na izraslu stabalcu lijepi žuti ili narančasti plodovi, već prema tome da li smo cijepili limun ili naranču.

Njega naranča i limuna nije teška. Ljeti je najbolje biljku smjestiti na balkon, terasu ili u vrt, a ako to nije moguće treba je držati uz otvoreni prozor. Biljke treba ljeti obilno zalijevati i svakih 14 dana prihranjivati. Nije potrebno često presađivati, nego tek kad je lonac ili bačvica premala i potpuno prerašćena korijenjem. Presađuje se u smjesu od tri dijela listovače, dva dijela komposta i jednog dijela oštrog pijeska.

Zimi biljke prezimljuju lcod temperature od 5?8° C, po mogućnositi u što sivijetlijoj prostoriji.

Citrus cvece

Postoje i patuljasti oiblici citrusa tzv. Citrus chinensis, koji potječe iz Japana, a naraste 40?50 cm i nosi male narančaste plodove kojima treba gotovo citava godina da sazore. Najbolje uspijeva uz zapadni prozor, a inače se uzgaja kao i ostali citrusi.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com