By June 12, 2013

Gloksinija

Gloksinija cvece biljkaPoznata i pod imenom Sinningia hybrida, također pripada u porodiou gasineriaceae, a spada među lončainice koje cvatu ljeti.

Krajem svibnja i u lipnju zaustavit ćemo se pred izlogom cvjetarna, da iz bliza pogledamo biljku s velikim sočnim dlakavim lišćem, iznad kojega se izđiže 4-5 pa i više velikih cvjetova zvonolikog oblika, plave, ružićaste i crvene boje, često s bijelim rubom. Ta privlacna lončaniica je Gloxinia hybrida, koja potječe iz Brazilije, a veliko cvjetne vrtlarske forme nastale su mnogim križanjima kroz 150 godina uzgoja u Evropi.

Ako nabavimo ili dobijemo na dar takvu biljku; moraćemo s njom pažljivo postupati da nam što dulje cvate. Premda gloksinije slove kao osjetljive biljke, možemo ih uz malo truda uspješno uzgajati. Prvo je pravilo da ih nikada ne smijemo izložiti suncu. Najbolje je da ih smjestimo na sjeverni, istoćni ili zapadni prozor. Za jakog popodnevnog sunca na zapadnoj strani ih zaštitimo komadom bijelog papira. Ako imamo prozor okrenut na južnu stranu, držimo gloksiniju u sobi na svijetlom mjestu. Svjetlo je neophodno potrebno da bi se mogli stvarati i rascvasti cvjetni pupovi.

Drugo je pravilo da gloksiniju treba redovito zalijevati kišnicom, jer ne podnosi vapnenu vodu. Dobro je da biljku stavimo u tanjur s vodom na preokrenuti cvjetni podložak, da joj tako osiguramo vlažan zrak. Nikad je ne smijemo zalijevati po lišću.

jer nastanu ružne bijele, a kasnije smeđe mrlje. Da bi se spriječio i napad uši, od kojih gloksinija često strada, prskamo je otopinom od 20 g kalijeva sapuna i 10 g špirita na 1 1 vode. Za cvatnje je povremeno dohranjujemo zalijevanjem otopinom kombinirana gnojiva.

Gloksinija odrzavanje nega

Ako se pridržavamo ovih uputa, gloksinija će nam cvasti čitavo ljeto i uživat ćemo u njeoiim lijepim cvjetovima. Nakon cvatnje obično biljku bacimo, jer listovi uvenu-, požute i konačno otpadnu. Međutim, ljubitelji mogu pokušati da iz preostalog gomolja uzgoje gloksiniju za drugu godinu na isti način ikako je opisano kod gesnerije.

Ako se kod gloksinije nakon što su se razvili listovi, ne pojave pupovi, treba .otkinuti jedan list, i redovito se nakon toga jave pupovi.

Cvjetovi kod kuće uzgojenih gloksinija nisu toliko veliki kao kod onih koje su uzgojene u .vrtlarijama, ali su tć biljke otpornije, a za uzgajatelja je oajveće veselje u tom, da je tu lijepu cvatuću biljku sam uzgojio. Gloksinija se u vrtlarijama uzgaja iz sjemena.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com