By June 16, 2013

Hoja (voštani cvet)

vostani cvet nega odrzavanjeHoja je porijeklom iz južne Kine i Indonezije, a u Evropi se uzgaja već više od 100 godiina. Lišće joj je jajoliko, tamnozeleno, mesnato i kožnato. Najljepši su na njoj mali cvjetići bijele boje sa svijetlo ružičastim prelivom koji izgledaju kao da su od voska.

Cvjetovi ugodno mirišu, a na laticama javljaju se medne kapljice, koje se na sunčanom svjetlu prelijevaju poput duge. Iz lišnih čvorova izbijaju mesnate peteljke, na kojima stoji cvat u obliku štitca. Cvjetovi se javljaju uvijek na istoj stapci. Kad štitac ocvate, ne smijemo stapku odrezati, jer će na njoj i dogodine biljka cvasti. Mlađe hoje ne cvatu, pa moramo strpljivo čekati da nam biljke procvatu, ali čim su starije, to obilnije cvatu.

Hoju držimo u sobi na svijetlu i sunčanu mjestu, ali zaštićenu od direktnih sunčanih zraka komadom bijela papira. Treba joj dosta zraka, jer ako biljke stoje na pretoplom mjestu, napadaju ih uši i ostali štetnici, koje možemo odstraniti jedino tako, da peremo lišće. Zimi ne smijemo otvarati prozor na kojemu hoja stoji, jer je osjetljiva na struju hladnog zraka. Najbolje je, ako može prezimiti lcod temperature od 10-15°C, a zalijevati je treba tek toliko da se grumen potpuno ne osuši. Nije potrebno da hoja za vrijeme mirovanja tjera. Treba je uzgajati uz čvrsti žičani potporanj u obliku piramide ili lepeze, jer se sama ne može držati uspravno radi svog teškog lišća i cvata.

U proljeće kad biljka potjera, a i ljeti, treba je obilno zalijevati i redovno prskati. Mora se pritom paziti, da u podlošku ne stoji voda, jer je biljka na to osjetljiva. Hoju ne treba često presađivati, jer to nepovoljno utječe na cvataju. Bolje je da je svaikih 14 dana dohranjujemo otopiinom gnojiva. Tek kada biljka potpuno preraiste lonac, treba je u proljeće presaditl, ali ne u preveliki lonac. Za sadinjiu upotrebljavamo smjesu liistovnjače, ilovače i oštrog pijeska. Na dno lonca treba metati doista krhotina, da se osigura dobro otjecanje vode.

U proljeće i ljeti može se hoja lako razmnožavati reznicama koje uzimamo od zrelih prošlogodišnjih izboja. Treba paziti da se reznice uzimaju s matičnih biljaka koje obilno cvatu, jer se sposobnost za cvatnju izrazito nasljeđuje. Reznice, duljine 10-15 cm, utaknu se u pjeskovitu listovaču koju treba umjereno vlažiti, i drže na toplom mjestu zaštićene od jakog sunca. Dobro je posudu s reznicama pokriti staklenim zvonom ili staklenkom za ukuhavanje.

hoja cvece biljka

Hoja, na žalost, često odbacuje pupove. Treba pronaći uzroke te pojave, koji. mogu biti različiti. U prvom redu biljka se ne smije pomicati, ni okretati u doba cvatnje. Treba paziti da se zalijeva redovito, što rjeđe presađuje, a gnojenjem i zalijevanjem ne treba pretjerivati.

Osim Hoyae carnosa uzgaja se ii Hoya folius variegata sa žutomarmoriranim listovima, vrlo prikladna za uzgoj kao viseća biljka ili kao penjačica. Zimi se mora držati kod temperature od 16?-20° C. Raste polagano i prikladna je za ukras zidova.

Hoya bella, koja potječe Indije grmolikog je rasta.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

5 Comments on "Hoja (voštani cvet)"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. moeto hristova solza e prekrasna i cvetase sega prestana sveta ili ako cveta samo nekolky cvetcina koj mozi dami pomogne

 2. Sanja says:

  Htela bih da vas pitam ako neko ima iskustva i moze da mi pomogne….naime dobila sam hoju na poklon ali pocela je da odbacuje listove,koji prvo pozute pa odpadnu.zna li neko uzrok tome i kako mogu da pomognem mojoj biljci?
  Unapred hvala

  • Beka says:

   Nažalost, tek sad sam videla Vaše pitanje, ali ako je biljka preživela do sad, mnogo manje je zalivajte, previše vode je uzrok požutelih listova koji otpadaju…Dovoljno je 2 puta nedeljno. Vrlo je lagana za negu, 2 x nedeljno zalivanje, ne pomeranje sa osvetljenog mesta , ali bez prejakog sunca i promaje.

 3. Ljiljana Petrovic says:

  Moja hoja ne cveta,stara je 10 godina,listovi su zdravi,sta da uradim

shared on wplocker.com