By December 25, 2014

Kadifa – predivan somotski cvet u Vašoj bašti!

Kadifa, latinski naziv (Tagetes) potiče iz Meksika a vrlo je popularna u domaćim baštama. U našim krajevima se dugo gaji kao vrtna biljka.

Kadifa je jednogodišnja biljka koja spada u porodicu glavočika. Kadifa cveta od juna pa do prvih mrazeva predivnim cvetovima. Pogodna je za cvetne gredice uz baštenske staze ili ograde, dok se visoke vrste koriste kao rezani cvet i za cvetne dekoracije.

Listovi kadife liče na listove paprati i blago su nazubljeni.

Žuti, oranž ili šatirani cvetovi

Cvetovi kadife mogu biti žuti i narandžasti dok ima i šarenih sa smedjim nijansama (šatirane kadife).

Cvet kadife je plišane, somotske strukture. Kod visokih kadifa veliki je oko 12 cm, a kod nižih 4 do 5 cm. Cvetovi su jednosloni ili dupli i sa punom krunicom. Kadifa obično ima vrlo intenzivan miris, dok su neke novije vrste slabijeg mirisa.

kadifa cvece

Iako nikada nije pripadala klasičnim lekovitim biljkama, kadifa kao lek se u tradicionalnoj medicini koristi u vidu čaja kao prirodno sredstvo za uklanjanje mioma na materici.

Vrste kadife (za rezani cvet ili baštenski žbunić)

Dve su osnovne vrste kadife: visoke i niske (Tagetes erecta i Tagetes patula). Niske su pogodne za saksije i uzgoj u vrtu, dok su visoke popularne u cvećarstvu.

Razmnožavanje i sejanje kadife

Kadifa se lako razmnožava semenom. Seje se od marta do aprila u klijališta, a direktno u zemlju ako su temperature veće od devet stepeni. Seme se nalazi u čahuri biljke, jednostavno se prikuplja a klijavost je odlična – čak 95 posto semena će dati novu biljku.

Za sadjenje joj odgovara obična baštanska zemlja. Ako joj obezbedite sunčani položaj, napraviće lep žbunić visine od 20 do 70 cm – u zavisnosti od vrste.

Ako sejemo visoke vrste, potrebna je potpora u vidu štapa da se kadifa ne bi oštetila zbog ječeg vetra i kiše. Presadjivanje se obavlja u razmaku od oko 25 cm. Kadifa se može saditi i u kombinaciji sa ostalim cvetnicama i tako će dati predivan baštenski aranžman.

Seme kadife, ako ovu biljku već nemate u bašti, pa ne možete koristiti seme sopstvene kadife, može se kupiti vrlo povoljno. Kesica semena, u zavisnosti od vrste košta od 100 dinara pa naviše.

Nega i održavanje kadife

Kadifa je otporna i nezahtevna cvetnica. Veoma je zahvalno cveće i uzgoj je prilično jednostavan. Upravo zbog toga, preporučljiva je za početnike, jer će uz minimum nege i malo vremena, nagraditi mirisnim cvetovima.

Dovoljno je redovno skidati ocvale cvetove, kako bi kadifa bila bujnija i kako bi energiju usmerila na nove listove i vetove. Potrebno joj jei redovno zalivanje a naročito tokom leta , za vreme žega, kada intenzivno cveta.

Visokim vrstama obezbedite podupirač, a nižim će biti dovoljna baštenska zemlja i sunčana pozicija.

kadifa gajenje

Bolesti kadife – puževi kao opasnost

Ova biljka je relativno otporna na bolesti i štetočine. Kadifu mogu na napadnu puževi pa je od njih zaštitite odgovarajućim sredstvima koje će Vam preporučiti u poljoprivrednoj apoteci. Protiv ovih napasti možete da po zemlji oko biljke pospete pepeo od drveta. Najbolje je delovati preventivno i redovno pregledavati kadifu.

Kadifa kao prirodni insekticid

Inače, pošto miris kadife ne podnose mnoge štetočine medju kojima su kukuruzna i krompirova zlatica, ona se često sadi uz kukuruz ili krompir kao prirodni insekticid. Zbog ovog svojstva, kadife su u narodu poznate i pod imenom – smrdjivci.

Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

1 Comment on "Kadifa – predivan somotski cvet u Vašoj bašti!"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Svetlana Adzic says:

    Ja imam kadifice i 3 od 4 su se iz nekog razloga osusile . Samo pocne lisce da deluje spaljeno i osuse se . Da li znate o cemu se radi?

shared on wplocker.com