By February 11, 2016

Ruzmarin, simbol večnosti, lek i začin

Ruzmarin je razgranat polugrm koji potiče iz mediteranskih krajeva, a danas se najviše gaji u Americi i Evropi. Latinski naziv ruzmarina je Rosmarinus officinalis. ros što znači rosa i marinus što znači more, tačnije morska voda, jer na njegov rast povoljno utiče morski povetarac koji mu na taj način pruža vlagu.

U narodu je više od hiljadu godina poznat kao začin koji se koristi u kulinarstvu, ali i kao prirodni lek. Ruzmarin se koristio i koristi se i za venčanja, takođe i protiv uroka i kao tamjan u nekim verskim običajima. Ova aromatična biljka u Engleskoj se tretirala kao simbol večnosti, s toga je i nastao običaj da se koristi na venčanjima.

ruzmarin gajenje

Ukoliko je posađen u saksiji, ruzmarin postaje jako lepo saksijsko cveće, koje osvežava prostor, ulepšava prostoriju i može biti ukusan dodatak jelima. Od ruzmarina dobijama rumarinovo ulje, ruzmarinovo vino, čaj od ruzmarina i mađarsku vodicu.

Ruzmarinovo ulje – Ovo ulje dobija se destilacijom listova ili grančica. Izvrstan je lek za želudac i za glavobolju. Takođe koristi se i u sprečavanju ćelavosti. Ruzmarinovo ulje takođe pomaže i kod bolesti creva, kod reumatizma i povećava nivo koncentracije i pamćenja. Kupka u koju sipamo nekoliko kapi ruzmarinovog ulja pomoći će nam u opuštanju od stresa svakodnevnice.

Ruzmarinovo vino – Do ovog vina dolazimo tako što se otkinu mlade zelenog ruzmarina i preliju se belim vinom. Ruzmarinovo vino poboljšava cirkulaciju, odlično je za glavobolju i za rad bubrega.

Čaj od ruzmarina – Od mladih vrhova ruzmarina može se skuvati čaj, koji će nam smanjiti bol prouzrokovan glavoboljom, grčeve u stomaku, umiriti živce i pomoći u borbi protiv prehlade.

Mađarska vodica – Dobija se kada se pomešaju sveži vrhovi ruzmarina sa alkoholom. Dobila je naziv jer se mađarska kraljica njome izlečila. Ova vodica korisna je u suzbijanju grčeva u rukama i nogama. Koristi se tako sto se utrljava u kožu.

Ruzmarin je biljka koja može da naraste od jednog do čak tri metra. Na rubovima listovi su mu savijeni, tamno zelene boje, gožasti, hrapavi sa gornje strane i imaju kratku petiljku. Uzgaja se često po baštama. Ne traži posebnu negu, jednostavan je za presađivanje i održavanje. Ovoj biljci potrebna je sunčana i suva klima.

Sadnja i uzgajanje ruzmarina

Ova aromatična biljka klija nešto sporije, tako da se ne mogu očekivati izvnredni rezultati. Treba kupiti novo seme i posaditi ga u junu. Dobra je sadnja reznica, daju mnogo bolje rezultate. Reznice trebaju biti debljine do 10cm. Uzećemo ih sa mladih grana u kasno proleće. Ostavićemo ih u malu posudu i navlažiti ih. Kada ih pripremimo, reznice ćemo prekriti na pola presečenom plastičnom flašom. Može za ovo da posluži i providni najlon. Jako je važno da reznica ne dodiruje to čime smo je pokrili. Na ovaj način osigurali smo joj vlagu i toplotu. Reznica će nakon dva meseca pustiti korenje i tada biti spremna za presađivanje. Ako nam je zemlja mnogo tvrda, pomešaćemo je sa peskom, i tako će načiniti propustljivijom. Potrebno mu je zaista dosta sunca, ali može podneti malu količinu hlada. Kada dođe zimsko vreme, bilo bi poželjno da mlade biljke tada unesemo u zatvorenu prostoriju. Malo ćemo ga orezati ukoliko nam deluje spaljeno, sve do zdravih delova i vratiti ga u život.

Razmnožavanje ruzmarina

Prvo što ćemo uraditi ukoliko želimo da razmnožimo ruzmarin, odsećićemo nekliko mladih grančica sa zdravog ruzmarina. Pokidaćemo listove sa donje trećine grančica. Zatim taj deo sa koga smo poskidali listiće, stavićemo u hormon rasta korena , što i nije neophodno al na taj način ćemo ubrzati proces pušatanja korenja. Nakon toga stavićemo grančicu u čašu ili teglicu vode i ostaviti ga na sunčanom mestu. Voda se treba menjati na svakih 5 dana. Posle nekoliko nedelja počeće da puštaju koren. Treba mu malo više vremena za puštanje korenja ali strpljenje se isplati. Kada koren bude jači, možemo grančice posaditi u saksiju.

ruzmarin nega

Održavanje i nega ruzmarina

Ova začinska mediteranska biljka je vrlo otporna i ne zahteva puno nege. Odgovaraju mu sunčana mesta , gde nema promaje i strujanja vetra. Ruzmarinu izuzetno prijaju jutarnji sunčevi zraci, a inače iziskuje minimum do 8 sati sunčeve svetlosti. U letnjim mesecima ruzmarin se može izneti napolje , na terasu ili u vrt. Pre nego što počnu mrazevi i prvi hladni dani treba ga uneti u zatvorenu prostoriju na neko svetlo mesto. Najviše mu odgovara peskovito humusna zemlja.

Ruzmarin može da se prehranjuje jednom mesečno tečnim đubrivom u period od maja do juna. Tečno đubrivo dodaje se vodi za zalivanje. Zaliva se umereno, tek toliko da se zemlja ne osuši.

Orezivanje – Ruzmarin se orezuje ukoliko se pojave mrtve tj. suve grančice. To se radi makazama, takođe i ukoliko želimo da mu promenimo oblik. U toku cvetanja režu mu se grančice i suše i hladovini.

Tags:, , , , , , , , ,
Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com