By February 12, 2016

Judino drvo, stablo ljubavi

Judino drvo, latinski naziv Cercis siliquastrum je navodno dobilo ime po legendi. Legenda kaže da je Juda nakon svoje izdaje Isusa pokušao da se obesi o granu ovog stabla. Mada se pretpostavlja da je ova biljka doneta iz Judeje, pa otuda i ovaj naziv. Ipak, ovo drvo italijani i španci nazivaju “stablo ljubavi”, zbog same boje cvetova i srcolikog oblika listova. Prirodno je rasprostranjena u južnoj Evropi i zapadnoj Aziji. Dokazano je da je ovo drvo jedno od najstarijih na planeti. Raste kao žbun ili nisko drvo, mada može dostići visinu i do 12 metara.

Brzina rasta je srednjeg inteziteta, ali ukoliko joj uslovi odgovaraju može biti i brzorastućeg inteziteta. Judino drvo je dekorativna vrsta i neretko se kod nas sadi u parkovima. Mada je moguće saditi je i u saksijama, za dekoraciju vrta ili balkona.

Judino drvo gajenje

Karakteristike

Judino drvo je listopadna vrsta drveta koja pripada porodici mahunarki. Osnovna karakteristika ove biljke je da cvetovi ne izbijaju samo iz tanjih grana, nego i iz stabla i to pre formiranja listova. Cvetanje se javlja nakon pete godine, a sam cvast počinje krajem aprila i početkom maja. Cvet je bez mirisa i u obliku grozda, a može biti tamno roze, ljubičaste i bele boje. Cvetovi su uglavnom krupni i dugi oko 2 cm. Oni se većinom javljaju na prošlogodišnjim granama, ali nije isključeno da cvetaju i stare grane. Listovi su srcolikog oblika, širine od 9-15 cm i tamnozelene boje. Razvijaju se u maju i opadaju kasno u novembru.

Plod je svetlo – smeđa mahuna koja sazreva u jesen i ostaje na stablu zimi i sve do početka proleća. Dužina mahunke je oko 10 cm u kojoj su smeštene od 6 do 10 semenke elipsastog oblika. Ima veoma dobro razvijen i snažan koren, koji se može duboko ukoreniti i u krečnjačkim kamenjarima. Boja kore je crvenkasta ili sivocrna, veoma tanka i sitno ispucala. Kod mladih grana je sjajna i crveno – smeđe boje. Postoje više vrsta (sorta) ove biljke. Neke od njih su: Cercis siliquastrum Alba, C. Canadensis, C. Chinensis i C. Mexicana.

Uzgoj i nega

Održavanje ove vrste biljke je relativno lako. Judino drvo uglavnom uspeva na sunčanim i toplim prostorima. Cvetanje je veće ako je prethodno leto bilo toplo i dugo, a manje ukoliko je bilo dosta padavina. Ne voli prevlažna i teška tla, pa joj je potrebno vrlo malo zalivanja. Zbog ovih karakteristika veoma dobro podnosi sušne periode.

Judino drvo

Orezivanje: Orezivanje nije neophodno, osim u slučaju da je potrebno odstraniti odumrle grane. Naravno, ukoliko ne želite visoko drvo ili ste više za žbunastu varijantu možete rast kontrolisati na ovaj način.

Razmnožavanje: Judino drvo se razmnožava iz semena ili poluzelenim reznica. Semenke imaju jako tvrdu semenjaču, pa ih je dobro malo isturpijati pre setve. Najbolje je seme sejati čim sazri, potopiti u mlaku ili vruću vodu i ostaviti da stoje oko 24 sata. Nakon što se poseje ostavi se u hladniju prostoriju i nakon tri meseca se može presaditi. Sadnice se presađuju u zasebne saksije i čuvaju u plasteniku, odnosno na toplom mestu. Za stalno mesto je najbolje saditi u kasno proleće kada prođe opasnost od kasnih mrazeva.

Ukoliko se biljka sadi iz reznica, najbolje je uzeti poluzelene reznice u julu ili avgustu i posaditi u rastresitu zemlju. U ovom period je važno zemlju održavati vlažnom i toplom.

Tags:, , , , , , , , , , ,
Posted in: Ukrasno drveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com