By February 21, 2016

Bonsai drvo, lepota istočnjačke umetnosti

Bonsai, latinski naziv Ilex Crenata, je biljka koja može biti različite veličine. Visina varira i do vrste veliki bonsai je od 45 do 46 cm, a mali je veličine ispod 13 cm. To je izvanreda umetnost oblikovanja i gajenja malog drveća u saksijama. Više od hiljadu godina ova biljka je poznata u Japanu i Kini, dok je u Evropi zastupljena poslednjih desetak godina. Suština ove umetnosti jeste da napravimo minijature od istog materijala uz pomoć kojeg je izraslo veliko pravo drvo.

Po prvi put se u Evropi pojavila u Parizu na svetskoj izložbi 1900. godine. Takođe bila je izložena na izložbama u Londonu i Drezdenu, a nakom Drugog svetskog rata rasporstranjenija je i u Americi.

Bonsai drvo

Najčešće vrste bonsai drveta su:

  • Japanski javor, može se gajiti i u bašti ili na terasi. Voli jutarnje i popodnevno sunce, ali ne treba boraviti direktno izložen suncu.
  • Bor krivulj, obožava sunčeve zrake. Potrebno ga je rotirati da svi delovi dobiju podjednako svetlosti.
  • Hrast, je vrlo pogodan za ovu vrstu umetnosti. Postoje Engleski i Beli hrast.
  • Sekvoja, je poznata kao najveće drvo na svetu, i baš zbog toga je impresiva njen izgled u minijarutnoj varijanti.

Uzgoj i gajenje bonsaia

Postoji više vrsta uzgoja bonsai. Moguće je naći prirodno zakržljalo drvo među planinama, ali za to maramo biti veliki srećnici. Bonasai, bilo da ga zakorenujemo, bilo da smo kupili mlado drvo u rasadniku, ne trebamo ništa započinjati ukoliko nema čvrstu stabljiku. Vrlo precizno ćemo upravljati njegovim rastom, ukoliko ga gajimo baš iz semena. Da bismo gajili ovo ineresantno sobno cveće moramo dobro odabrati saksiju za njega. Po nekoj tradiciji, drvo se sa uspravnim deblom sadi malo izvan središta četvorougaone posude, a drvo koje uzgajamo da raste pod uglom, sadi se u sredinu okrugle i kockaste saksije.

Sadnja

Najbolje vreme za sadnju ove biljke jeste u jesen. Najbolje je sadnju vršiti iz semena. U saksiju ćemo staviti semenski kompost i posejati seme u nju s jeseni. Tlo ćemo se truditi da održavamo vlažno sve vreme. S obzirom da je ovo tropska biljka saksiju sa semenom ćemo staviti napolje. Nakon izvesnog vremena našu sadnicu trebalo bi presaditi u saksiju veličine od 10 do 13 cm, uz kompos za sadnju. U saksiju ćemo pripremiti šljunak, sa tankim slojem komposta ili ilovače. Kada izvadimo naše bonsai drvce nekim štapićem nežno trebamo udarati po grumenu njegove zemlje. Na taj način ćemo odstraniti što više komposta sa njegovog korenja.

Obrezivanje

Kada je korenje spremno, onaj čupavi deo korenja potrebno je obrezati na jednu trećinu. Obrezivanje se vrši veoma pažljivo. Uz sebe imaćemo neku posudu sa vodom dok vršimo samo obrezivanje korenja. Korenje je potrebno redovno umakati u vodu, da bi na taj način zadržalo svoju vlažnost. Tako obrezano drvo spremno je za presađivanje. Ostavićemo gornje korenje iznad komposta, kako bi naše drvo imalo čvornovat i stari izgled.

Nakon godinu dana života našeg minijaturnog drveta potrebno je na jesen presaditi ga u saksiju veličine 15 cm. Ako ne želimo da naša biljčica koju sadimo iz semena bude uspravni bonasai, morao ga na vreme početi oblikovati. To ćemo uraditi tako što ćemo zabosti štap u saksiju pod uglom od 45 stepeni i uz njega ćemo pričvrstiti bonasai stabljiku. Ukoliko su pak naše želje da naš bonasai bude oblika kaskade ili polukaskade, obavićemo komad žice, koja nije previše gruba, oko stabljike. Zatim savijamo vrh biljčice dok ne bude u visini tla. Nakon toga treba pričvrstiti vrh žice sa komadom kanapa koji je zavezan oko saksije.

Razmnožavanje se vrši reznicama ili iz semena. Najpogodnije vreme za razmnožavanje reznicama je u rano proleće. Možemo ih razmnožavati i tokom čitave vegetacije, ali u tom slučaju će nam biti manji postotak zakorenjavanja. Generalno brzina zakornjavanja zavisi i od vrste same biljke. Donji kraj odrezane reznice umočićemo u hormone za zakorenjavanje, zatim ćemo otresti višak san je. Reznicu stavljamo u posudu ispunjenu mešavinom humusne zemlje i peska. Sa dve strane saksije ubodemo dva štapića od žice ili drveta. Preko toga potrebno je navući providnu najlonsku vrećicu i voditi računa o tome da je redovno podižemo kako bi je provetravali i zalivali.

bonsai drvo uzgoj

Nega i održavanje minijaturnog drveta

Bonsai voli toplotu i vlagu. Njegova lepota zaista pleni, i dosta je potrebno pažnje uložiti u njegovo oblikovanje. Za zalivanje ove biljke važi pravilo da se zaliva kada se zemlja osuši. U letnjem periodu treba ga zalivati umerno, samo toliko da mu zemlja ne bude previše suva.

Kada sve ozeleni i proleće obraduje naše prostore, potreno je prihranjivanje. Jedanput do dva put mesečno treba ga prihraniti običnim đubrivom za sobne biljke. To đubrivo bilo bi dobro razraditi sa dva puta više vode nego što piše u uputstvu. Previše hrane može da upropasti koren našeg drveta , pa ovaj korak sa razređivanjem ne bismo trebali da preskočimo.

Na naličju lista moguće je da se pojave bubice. U tom slučaju biljku treba poprskati sa nekim standardnim sredstvom protiv biljnih parazita. Postoji mogućnost da i pored prskanja primetimo opadanje lišća. Tada trebamo izvaditi iz saksije bonsai i oprati mu koren. Nakon toga ćemo istuširati biljku i presaditi je u veliku saksiju. Nakon zalivanja nastavićemo da se brinemo o njoj kao i pre.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com