By February 22, 2016

Saveti za orošavanje cveća

S obzirom da većina dekorativnih biljki dolazi iz prirode, vlažnost vazduha je veoma bitna za njihov razvoj. U kućnim uslovima vlažnost biljci nadoknađujemo orošavanjem. Na taj način određene biljke se i čiste. Neke vrste možemo držati u mešovitim zasadima ili ih staviti u vlažnu posudu sa ostalim biljkama, jer ćemo na taj inprovizovan način stvoriti mikroklimu.

U toku leta biljke je potrebno više i češće orošavati. Ne bi trebale ostajati kapi vode po biljci, jer na listovima mogu delovati kao sočiva koja izazivaju ožegotine. Iz tog razloga najbolje je koristit ručnu prskalicu, koja će našem cveću pružiti finu maglu.

Potrebe kućnog cveća se razlikuju. Za svaku vrstu biljaka, veoma je bitno naći joj pravu meru koja joj odgovara. U toku zime cveću je uglavnom potrebna veća briga. Dosta vrsta biljaka je iz tropskih krajeva, veoma vole vlažan vazduh i dobro podnose visoke temperature. Mimo njihove otpornosti, one ne podnose suv vazduh, koji je rasprostranjen u stanovima sa parnim grejanjem. U tome im možemo pomoći jedino orošavanjem. I orošavanje je nekim biljkama više potrebno nekim manje.

Voda kojom vršimo orošavanje treba da je odstajala na sobnoj temperaturi i bez kreča. Najidealnija voda za orošavanje jeste kišnica ili destilovana voda. Vrste biljaka sa dlačicama nikako ne podnose orošavanje.

Orošavanje Fikusa

Fikus je biljka koje je prepoznatljiva po svojim zanimljivim, velikim, zelenim listovima. Veoma je zahvalna biljka za održavanje. Kod održavanja fikusa najpotrebnije je da mu obezbedimo dovoljno toplote i dovoljne vlage, za bolji razvitak. Vlagu ćemo mu najbolje održavati orošavanje. Fikusu posebno prija orošavanje i zaista uživa u istom. Potrebno je uz pomoć ručne prskalice orošavati fikus jednom nedeljno u umerenim količinama.

Fikus bendzamin gajenje

Orošavanje Bendžamina

Bendžamin je biljka koja traži dosta svetlosti, jer će mu u nedostatku iste otpadati listovi. Isto tako Bendžamin voli i povišenu vlažnost vazduha. On je biljka kojoj orošavanje veoma mnogo prija, i treba ga prskati svaki dan. Bendžamin može da se orošava čak i dva puta na dan.

Orošavanje Drocene

Drocena je sobna biljka koja je veoma otporna na temperaturne razlike. Idealna temperatura za ovo cveće je od 18 do 21 stepen. Uspeva i na 13 stepeni, ali uz dosta smanjeno zalivanje. Veoma joj prija orošavanje. Najbolje bi bilo orošavati drocenu dva put nedeljno, a jednom u toku meseca za nju je dobro i potopiti je. U zimskom periodu, kada je temperatura viša od 20 stepeni ona zahteva orošavanje, a u letnjim danima orošavati je dosta ređe. Ukoliko našu drocenu držimo u klimatizovanom prostoru, orošavanje nije ni potrebno.

Orošavanje Orhideja

Najvažnije kod nege orhideja jeste upravo održavanje vlažnosti. One se mogu i uništiti preteranom vlagom ili isto tako nedostatkom iste. Neke vrste orhideja potražuju više, a neke manje vlažnosti. Greška je misliti da zbog toga treba jako puno zalivati orhideju. Kada govorimo o vlažnosti mislimo na vlažnost vazduha. Što je veća temperatura i količina svetlosti, to joj je više vlage potrebno. Orošavanje orhideja može se raditi sa sobnim prskalicama. Ukoliko orhideje držimo u stanu najbolje ih je uveče orošavati. Dobro moramo paziti da se voda ne zadržava na naborima listova ili na mladicama, jer to može prouzrokovati truljenje. Svakodnevno orošavanje se prekida kada su dani hladniji i vlažniji. Ukoliko vlaga sa naše biljke ne isparava u toku noći, orošavanje ćemo vršiti ujutru. U stanovima u kojima je jako toplo može se orošavati i više puta na dan.

orhideje sobno cvece biljka

Orošavanje Hibiskusa

Hibiskusu kao i većini biljaka potrebno je umereno zalivanje i povećana vlažnost vazduha. Zimi hibiskus treba zalivati jednom nedeljno ili jednom u dvve nedelje, sve zavisi o kakvim temperaturnim uslovima boravi biljka. Hibiskusu zemlja mora skoz da se osuši do sledećeg zalivanja. Hibiskusima je u toku leta zaista potrebna veća količina vlage, te s toga moramo redovno orošavati njegove pupoljke, kako ne bi otpali. Zimi mu je orošavanje potrebno samo ukoliko se biljka nalazi u stanu sa centralnim grejanjem. Ukoliko su niže temperature gde hibiskus boravi, orošavanje mu nije ni potebno.

Orošavanje Kaktusa

Kaktusi zaista nisu teški za održavanje. Kaktusu treba dosta svetlosti i toplote, kao i period mirovanja. Zimi ih treba držati na hladnijem mestu. Idealna temperatura za njih je od 6 do 9 stepeni, a dobro je i ne zalivati ih u tom periodu. Orošavanje kaktusa vrši se samo s vremena na vreme kako bi se sprala prašina sa njih.

opuntia kaktus

Orošavanje Božićne zvezde

Za održavanje Božićne zvezde treba voditi računa da biljku smestimo na jako svetlo mesto, koje je umereno toplo. Božićna zvezda se redovno zaliva, ali se ne orošava. Kada prođe cvetanje, nastupa tromesečno mirovanje ove lepe biljke.

Tags:, , , , , , , , , ,
Posted in: Korisni saveti

Comments are closed.

shared on wplocker.com