By February 24, 2016

Ideje za uređivanje vrta i dvorišta

Uređenje vrta

U proleće ćemo želeti da svoj vrt pretvorimo u oazu mira. Svaki detalj u vrtu je na neki način dekorativan. Osim različitih vrsta biljaka dvorište možemo urediti i na niz drugačijih načina.

Najlepše će izgledati dvorište u kome smo obezbedili i deo za odmor, i deo za decu, i prostor za baštovanstvo i pri tom se uz niz nekih trikova, pobrinuli da to sve izgleda kao iz bajke. Da bi dvorište zaista veličanstveno izgledalo trebamo dosta pažnje posvetiti i uređenju samih staza, mestima za odmaranje, osvetljenju…uredjenje1.JPG2

uredjenje-dvorista-7

uredjenje-dvorista-12-1

Uređenje dvorišta možemo započeti sa preplitanjem različitih boja. Najviše boja dobićemo raznolikim cvećem. Što više raznih vrsta cveća posadimo i vrt će nam izgledati lepše.

Svaki detalj naše bašte podjednako je bitan. Bilo da se radi o saksijama, kamčićima uz stazu, kućicama za ptice, lampama, sve je proizvod naše mašte i možemo se poigravati sa ukrašavanjem.

Kreativne ideje

Cveće i ostale biljke možemo istaknuti tako što ćemo ih staviti u neobične saksije. Za tu svrhu možemo iskoristiti stare gume, staru biciklu, stare kante i druge predmete. Klupe sa kojih ćemo posmatrati našu malu oazu mogle bi biti ofarbane raznim bojama u zavisnosti od naših želja.

Na primer na travnjak možemo postaviti neko krupno ukrasno kamenje. Ceo travnjak će čuvati ponosne i gorde tuje. Takođe i poneka diskretna lampa uvek je dobro došla u našim vrtovima.

Potporni zid možemo napraviti uz pomoć blokova koji će biti krašeni drvenim rešetkama preko kojih će se pružati neka efektna, cvetna puzavica.

Bašte će poprimiti zaista izvanredan izgled ukoliko se u njenom posedu budu našle i neke ukrasne fontane. Dekorativni vodeni element uvek dobro dođe i osveži okolinu. U neposrednoj blizini ili uz vrata možemo postaviti klupu za sedenje. Najbolje bi bilo ofarbati je u zeleno kako bi što bolje prijanjala uz okolinu.

Unesimo visinu istrukturu u vrt malim drvećem. Krošnje će napraviti prostor za ptice i korisne insekte. Ukoliko nam je prostor manji idealna bi bila cvetajuća trešnja. U svakom slučaju pre sađenja moramo se dobro informisati koje je visine i širine samo drvo.

Neizostavan je i drveni luk od drvenih greda sa ružama penjačicama. Na njega možemo postaviti ogledalo koje će učiniti da izgleda kao da se vrt nastavlja kroz luk okružen prelepim cvećem.

Sledeće slike prikzuju neke od ovih ideja

uredjenje1.JPG2.jpg1

uredjenje-dvorista-13-1

Za savršeno opuštanje može nam dobro doći i ljuljaška. Ukoliko je to vaš izbor vreme je da saznamo kroz neke ideje kako to da učinimo.

Ako već imate nešto od čega ćete napraviti okvir, pravljenje ljujaške će biti brzo i jednostavano. Ljuljaška se sastoji od drvenog okvira, drvene klupe sa naslonom i konopaca ili lanaca. Ova posebna klupa ima prilično široko sedište pa tako u kombinaciji sa jastucima možete dobiti čak i prostor za ležanje. Sa malo drveta ili stare palete, seta osnovnog alta, nekoliko sati i možete imati ljuljašku po svojoj želji.ljuljaske

Hortikultura je umetnost gajenja cveća i ukrasnog drveća i žbunja, voća i povrća. Srbija je poznata po izučavanju pejzažne arhitekture i hortikulture, na nekoliko fakulteta. Pre svega ljubitelji prirode se za ovaj poziv mogu školovati na Odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Šumarkog fakulteta u Beogradu.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Korisni saveti

1 Comment on "Ideje za uređivanje vrta i dvorišta"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. angelina says:

    Jako lepe slike i ideje. Svidjaju mi se ove staze od prirodnog kamen struganika. Napravicu i ja tako neku u svom dvoristu sa lomljenim kamenom.

shared on wplocker.com