By February 24, 2024

Najlepše Jesenje Cvetnice: Kako Oplemeniti Baštu Uz Top 5 Biljaka

Ruže

Jesen je vreme kada priroda prelazi u svoje tople nijanse, a bašte postaju obojene prelepim jesenjim cvetnicama. Jedna od najlepših biljaka koju možete dodati u svoju baštu su ruže. Ruže su simbol ljubavi i lepote, a njihova raznolikost boja i mirisa čini ih savršenim izborom za oplemenjivanje bašte tokom jeseni.

Kada je reč o ružama, postoji nekoliko vrsta koje su posebno pogodne za jesenje vreme. Prva na našoj listi je ruža “Autumn Sunset”. Ova ruža ima prelepe narandžaste i žute nijanse koje će sigurno privući pažnju svakog posmatrača. Njeni cvetovi su veliki i puni, a miris koji ispuštaju je neodoljiv. Ova ruža je takođe veoma otporna na hladnoću, što je čini idealnom za jesenje vreme.

Druga ruža koju vam preporučujemo je ruža “Cherry Parfait”. Ova ruža ima jedinstvenu kombinaciju boja – crvenu i belu. Njeni cvetovi su srednje veličine i veoma mirisni. Ova ruža će sigurno privući pažnju svakog prolaznika svojom lepotom i elegancijom.

Treća ruža na našoj listi je ruža “Golden Celebration”. Ova ruža ima prelepe žute cvetove koji će uneti toplinu i svetlost u vašu baštu tokom jeseni. Osim toga, ova ruža ima veoma jak miris koji će ispuniti vazduh oko nje. Ova ruža je takođe veoma otporna na bolesti, što je čini veoma lako održavati.

Četvrta ruža koju vam preporučujemo je ruža “Lady of Shalott”. Ova ruža ima prelepe narandžaste cvetove koji će sigurno privući pažnju svakog posmatrača. Ova ruža je veoma otporna na bolesti i zahteva minimalno održavanje. Njeni cvetovi su takođe veoma mirisni, što će dodatno oplemeniti vašu baštu tokom jeseni.

Poslednja ruža na našoj listi je ruža “Munstead Wood”. Ova ruža ima tamnocrvene cvetove koji će uneti dubinu i eleganciju u vašu baštu tokom jeseni. Ova ruža je veoma otporna na hladnoću i zahteva minimalno održavanje. Njeni cvetovi su takođe veoma mirisni, što će dodatno oplemeniti vašu baštu tokom jeseni.

Uz ove prelepe ruže, vaša bašta će sigurno postati oaza mira i lepote tokom jeseni. Ruže su biljke koje će uneti boje i mirise u vašu baštu, a njihova raznolikost će vam omogućiti da odaberete onu koja najbolje odgovara vašem ukusu. Ne zaboravite da redovno zalivate i održavate svoje ruže kako bi one ostale zdrave i lepe tokom cele sezone.

Ukratko, ruže su savršen izbor za oplemenjivanje bašte tokom jeseni. Njihova lepota, raznolikost boja i mirisa čine ih neodoljivim dodatkom za svaku baštu. Odaberite ruže koje vam se najviše dopadaju i uživajte u njihovoj lepoti tokom cele jeseni. Vaša bašta će sigurno postati omiljeno mesto za opuštanje i uživanje u prirodi.

Hortenzije

Jesen je vreme kada priroda prelazi u svoje tople nijanse, a bašte postaju obojene prelepim jesenjim cvetnicama. Jedna od najlepših biljaka koja može oplemeniti vašu baštu su hortenzije. Ove prelepe biljke su poznate po svojim velikim cvetovima i raznobojnim tonovima koji će sigurno privući pažnju svakog posmatrača.

Hortenzije su višegodišnje biljke koje mogu dostići visinu od 1 do 3 metra. One su veoma popularne među vrtlarima zbog svoje lepote i jednostavnosti uzgoja. Hortenzije mogu biti različitih boja, uključujući belu, roze, plavu, ljubičastu i crvenu. Ova raznolikost boja omogućava vam da kreirate prelepe kombinacije u vašoj bašti.

Kada je u pitanju sadnja hortenzija, važno je odabrati pravo mesto u bašti. Ove biljke vole polusenku ili sunčano mesto, ali treba izbegavati direktno izlaganje jakom suncu tokom celog dana. Takođe, hortenzije vole dobro drenirano zemljište koje je bogato humusom. Pre sadnje, preporučuje se dodavanje komposta ili stajskog đubriva kako bi se obezbedila dobra ishrana biljke.

Jedna od najlepših karakteristika hortenzija je njihova sposobnost da menjaju boju cvetova u zavisnosti od pH vrednosti zemljišta. Ako želite da imate plave cvetove, treba da imate kiselije zemljište sa pH vrednošću ispod 6. Ako želite roze cvetove, treba da imate alkalnije zemljište sa pH vrednošću iznad 6. Ova jedinstvena karakteristika hortenzija omogućava vam da eksperimentišete sa bojama i stvorite prelepe kombinacije u vašoj bašti.

Kada je u pitanju nega hortenzija, važno je redovno zalivanje i đubrenje biljke. Hortenzije vole vlažno zemljište, ali izbegavajte prekomerno zalivanje koje može dovesti do truljenja korena. Takođe, preporučuje se redovno đubrenje hortenzija kako bi se obezbedila dobra ishrana biljke i podstakao rast i cvetanje.

Hortenzije su takođe odličan izbor za rezano cveće. Njihovi veliki cvetovi mogu se koristiti za aranžiranje buketa i dekoraciju enterijera. Ako želite da produžite vek rezanog cveća, preporučuje se da se cvetovi potapaju u vodu pre nego što ih stavite u vazu.

Ukratko, hortenzije su prelepe biljke koje mogu oplemeniti vašu baštu tokom jeseni. Njihovi veliki cvetovi i raznobojni tonovi sigurno će privući pažnju svakog posmatrača. Sa pravilnom negom i odabirom pravog mesta za sadnju, hortenzije će vam pružiti prelepe cvetove tokom cele sezone.

Dalije

Najlepše Jesenje Cvetnice: Kako Oplemeniti Baštu Uz Top 5 Biljaka
Jesen je vreme kada priroda pokazuje svoje najlepše boje, a bašte postaju oaza mira i lepote. Kada je reč o jesenjim cvetnicama, jedna biljka se posebno ističe – dalija. Ove prelepe biljke su pravi dragulji bašte i mogu je oplemeniti na jedinstven način.

Dalije su poreklom iz Meksika, ali su se brzo proširile širom sveta zbog svoje lepote i raznovrsnosti. One su višegodišnje biljke koje cvetaju tokom leta i jeseni, donoseći preleste cvetove u različitim bojama i oblicima. Od malih i jednostavnih do velikih i raskošnih, dalije mogu zadovoljiti svaki ukus.

Kada je u pitanju uzgoj dalija, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prvo, treba odabrati pravo mesto u bašti gde će biljke imati dovoljno sunčeve svetlosti. Dalije vole toplinu i svetlost, pa je važno da im obezbedite optimalne uslove za rast i cvetanje.

Takođe, treba voditi računa o zalivanju. Dalije vole vlažnu zemlju, ali ne podnose preterano zalivanje. Zato je važno da redovno proveravate vlažnost zemlje i zalivate biljke samo kada je to potrebno. Takođe, preporučuje se da koristite sistem kap po kap ili zalivate biljke ujutru ili uveče, kada je temperatura niža.

Jedna od najlepših stvari kod dalija je njihova raznovrsnost. Postoji veliki broj sorti sa različitim bojama i oblicima cvetova. Možete birati između jednostavnih cvetova sa samo jednim redom latica ili raskošnih cvetova sa mnogo latica. Takođe, boje mogu biti različite – od bele i žute do crvene i ljubičaste.

Kada je reč o kombinovanju dalija sa drugim biljkama u bašti, mogućnosti su beskrajne. Možete ih saditi pojedinačno ili ih grupisati zajedno sa drugim cvetnicama. Na primer, možete kombinovati dalije sa ružama, ljiljanima ili hortenzijama kako biste stvorili prelepe cvetne aranžmane.

Dalije su takođe odličan izbor za rezano cveće. Njihovi cvetovi traju dugo i mogu se koristiti za pravljenje prelepih buketa. Možete ih kombinovati sa drugim jesenjim cvetnicama poput krizantema i astera kako biste dobili šarene i živopisne bukete.

Ukratko, dalije su prelepe jesenje cvetnice koje mogu oplemeniti svaku baštu. Njihova raznovrsnost i lepota čine ih idealnim izborom za ljubitelje cveća. Uz pravilnu negu i pažnju, ove biljke će vam doneti preleste cvetove tokom cele jeseni i ulepšati vašu baštu na jedinstven način.

Klematisi

Jesenje cvetnice su pravi dragulji u bašti. One donose toplinu i boje u hladne jesenje dane. Kada se pomisli na jesenje cvetnice, jedna biljka koja odmah pada na pamet su klematisi. Ovi prelepi cvetovi mogu da oplemene svaku baštu i donesu poseban šarm. U ovom blogu, otkrićemo vam sve što trebate znati o klematisima i kako ih uzgajati u vašoj bašti.

Klematisi su penjačice koje se mogu uzgajati na ogradama, rešetkama ili pergolama. Oni dolaze u različitim bojama i oblicima cvetova, što ih čini veoma atraktivnim. Kada se pravilno neguju, klematisi mogu da cvetaju tokom cele jeseni, donoseći vam radost i lepotu.

Da biste uspešno uzgajali klematis, potrebno je da im obezbedite odgovarajuće uslove. Prvo, treba imati na umu da klematisi vole sunčana mesta, ali da im je potrebna i dobra drenaža. Zato je važno da izaberete pravo mesto za sadnju. Takođe, treba im obezbediti potporu za penjanje, kao što su rešetke ili ograde.

Kada je reč o zalivanju, klematisi vole vlažnu zemlju, ali ne vole da budu previše natopljeni. Zato je važno da redovno zalivate biljke, ali da pazite da ne preterate. Takođe, treba im obezbediti dovoljno prostora za rast, jer klematisi mogu da postanu veoma bujni.

Kada je reč o održavanju, klematisi zahtevaju redovno orezivanje. To se obično radi u proleće, pre nego što biljka počne da raste. Orežite stare i oštećene grane, kako biste podstakli rast novih izdanaka. Takođe, treba redovno uklanjati suve cvetove kako biste podstakli ponovno cvetanje.

Kada je reč o sortama klematisa, postoji veliki izbor. Neke od najpopularnijih sorti su “Nelly Moser”, sa velikim ružičastim cvetovima, i “Jackmanii”, sa tamnoljubičastim cvetovima. Takođe, tu su i sorte sa belim, plavim i crvenim cvetovima. Izbor zavisi od vašeg ličnog ukusa i stila bašte.

Uzgoj klematisa može biti izazovan, ali sa pravilnom negom i pažnjom, ove prelepe biljke mogu da oplemene vašu baštu tokom cele jeseni. Njihovi šareni cvetovi će privući leptire i pčele, čineći vašu baštu živopisnom i punom života.

Ukratko, klematisi su prelepe jesenje cvetnice koje mogu da oplemene svaku baštu. Uz pravilnu negu i pažnju, ove biljke mogu da cvetaju tokom cele jeseni, donoseći vam radost i lepotu. Izaberite pravu sortu za svoju baštu i uživajte u prelepim cvetovima koje klematisi donose.

Rudbekije

Jesen je vreme kada priroda prelazi u svoje tople nijanse, a bašte postaju obojene prelepim jesenjim cvetnicama. Jedna od najlepših biljaka koju možete dodati u svoju baštu su rudbekije. Ove prelepe biljke će sigurno oplemeniti vaš prostor i doneti toplinu i boje u jesenje dane.

Rudbekije su biljke koje potiču iz Severne Amerike, ali su se brzo proširile širom sveta zbog svoje lepote i otpornosti. One su višegodišnje biljke koje cvetaju tokom leta i jeseni, a njihovi cvetovi su obično žute, narandžaste ili crvene boje. Ove biljke su veoma popularne među vrtlarima zbog svoje jednostavnosti u održavanju i sposobnosti da privuku leptire i pčele.

Kada je u pitanju sadnja rudbekija, važno je odabrati pravo mesto u bašti. Rudbekije vole sunčane pozicije, pa je najbolje da ih posadite na mestu gde će imati najmanje 6 sati sunca dnevno. Takođe, ove biljke preferiraju dobro drenirano zemljište, pa je važno obezbediti dobru drenažu kako bi se izbeglo zadržavanje viška vode.

Kada je reč o zalivanju, rudbekije su veoma otporne na sušu i ne zahtevaju često zalivanje. U sušnim periodima, zalivajte ih jednom nedeljno, ali pazite da ne preterate sa vodom, jer prekomerno zalivanje može dovesti do truljenja korena. Takođe, važno je redovno uklanjati suve cvetove kako bi se podstaklo dalje cvetanje.

Jedna od najlepših karakteristika rudbekija je njihova sposobnost da privuku leptire i pčele. Ove biljke imaju velike cvetove koji su bogati nektarom, što ih čini omiljenim mestom za hranjenje ovih insekata. Ako želite da privučete leptire u svoju baštu, rudbekije su odličan izbor.

Rudbekije se mogu kombinovati sa drugim biljkama kako bi se stvorio prelep jesenji vrt. Možete ih posaditi uz druge cvetnice poput astera, dalija ili krizantema kako biste stvorili šarenu i raznobojnu baštu. Takođe, ove biljke se mogu kombinovati sa zelenim biljkama poput hosta ili paprati kako bi se stvorio kontrast između boja i tekstura.

Uz pravilnu negu i održavanje, rudbekije mogu trajati godinama i doneti vam radost i lepotu tokom jesenjih meseci. Ove biljke su otporne na bolesti i štetočine, ali je važno redovno ih pregledati i ukloniti eventualne oštećene delove kako bi se sprečilo širenje infekcija.

Ukrasite svoju baštu ovog jeseni sa prelepim rudbekijama i uživajte u toplini i bojama koje će doneti. Ove biljke su jednostavne za održavanje i pružiće vam prelepe cvetove tokom cele sezone. Ne samo da će oplemeniti vašu baštu, već će privući i leptire i pčele, čineći je još živopisnijom.

Posted in: Vrtno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com