By February 29, 2024

Šta treba da uradite ako želite da uzgajate cveće u plasteniku?

Volite cveće i želite da se više posvetite uzgoju pa čak i da krenete da ga prodajete? Pravljenje plastenika za uzgoj veće količine cveća je odlična opcija od koje možete dobro i da zaradite. Potrebno je u početku uložiti i napraviti odgovarajući plastenik. Evo nekoliko saveta o tome šta treba da uradite ako želite da uzgajate cveće u plasteniku.

Obezbedite osnovne alate i stvari

Uzgajanje cveća u plasteniku može biti veoma zanimljivo iskustvo, ali da biste postigli uspeh, morate biti opremljeni odgovarajućim alatima i da obezbedite odgovarajuće uslove za biljke.

Treba da nabavite uređaj za prskanje cveća pesticidima, ali i mnogi drugi alati brenda Villager će vam pomoći da obezbedite vašem cveću odgovarajuću negu. Uređaj za prskanje će vam pomoći da zaštitite svoje biljke od štetočina i bolesti koje mogu uništiti vaš trud. Pesticidi se koriste kako bi se suzbili insekti, gljivice i ostali organizmi koji mogu oštetiti cveće. Važno je da pravilno koristite ove hemikalije i da se pridržavate uputstava za upotrebu kako biste osigurali sigurnost i efikasnost tretmana.

Pored toga treba da obezbedite je odgovarajuće grejanje za plastenik. Temperatura je ključni faktor za uspešan rast cveća, posebno tokom hladnih dana. Grejanje će vam omogućiti da održavate optimalnu temperaturu u plasteniku, koja će podržavati zdrav rast biljaka. Postoje različite vrste grejnih sistema koje možete koristiti, kao što su električni grejači, gasni grejači ili geotermalno grejanje. Važno je da odaberete sistem koji odgovara vašim potrebama i budžetu.

Uz to, neophodno je da implementirate sistem za zalivanje cveća. Voda je esencijalna za rast biljaka i treba im obezbediti dovoljno vlage kako bi se održala njihova vitalnost. Možete koristiti automatizovane sisteme za zalivanje koji će obezbediti konstantno snabdevanje vodom, ili možete ručno zalivati biljke. Bez obzira na izbor, važno je da pratite potrebe biljaka i da obezbedite dovoljno vode kako bi se održao optimalan rast i cvetanje.

Pored ovih osnovnih alata, možete razmotriti i druge stvari koje će vam olakšati uzgajanje cveća u plasteniku. Na primer, dobra rasveta može biti korisna u slučajevima kada prirodno svetlo nije dovoljno. Takođe, možete razmotriti i upotrebu ventilacionih sistema koji će obezbediti adekvatnu cirkulaciju vazduha u plasteniku.

Uz sve ove uređaje, važno je da imate strpljenja i budete posvećeni. Uzgajanje cveća u plasteniku zahteva redovno održavanje, praćenje biljaka i brigu o njihovim potrebama. Međutim, trud će se isplatiti kada vidite svoje prelepe biljke kako rastu i cvetaju.

Napravite plastenik na odgovarajućoj lokaciji

Kada odlučite da započnete uzgajanje cveća u plasteniku, prvo treba odabrati odgovarajuću lokaciju za vaš plastenik. Lokacija plastenika ima važnu ulogu u postizanju optimalnih uslova za rast i razvoj biljaka, pa je važno da pažljivo razmotrite nekoliko faktora pre nego što se odlučite.

Treba izabrati mesto koje je dovoljno osunčano. Sunčeva svetlost je esencijalna za fotosintezu biljaka, proces koji omogućava biljkama da proizvode hranu. Idealno bi bilo da plastenik bude okrenut prema jugu kako bi maksimalno iskoristio sunčevu energiju tokom dana. Ako je moguće, izbegavajte postavljanje plastenika u senci drveća ili drugih objekata koji bi mogli blokirati svetlost.

Drugi važan faktor je zaštita od jakih vetrova. Plastenik treba biti postavljen na mestu koje je zaštićeno od snažnih vetrova, jer vetar može oštetiti strukturu plastenika i naneti štetu biljkama. Ako je moguće, postavite plastenik u zaštićenom delu vrta ili koristite prirodne prepreke kao što su ograde ili živa ograda kako biste smanjili uticaj vetra.

Takođe je važno imati pristup vodi i električnoj energiji. Voda je neophodna biljkama za rast i razvoj, pa je važno da imate pristup izvoru vode u blizini plastenika. Električna energija je takođe važna za održavanje optimalnih uslova u plasteniku, kao što su temperatura, osvetljenje i ventilacija. Osigurajte da imate pristup električnoj energiji kako biste mogli da koristite odgovarajuću opremu i tehnologiju za uzgajanje cveća.

Kada je reč o zemljištu, važno je da imate optimalne uslove za rast biljaka. Plastenik može biti postavljen na postojećem zemljištu ili možete razmotriti korišćenje kontejnera ili podloge za sadnju. Važno je da zemljište bude plodno i dobro drenirano kako bi biljke mogle da apsorbuju hranljive materije i vodu. Možete dodati kompost ili đubrivo kako biste poboljšali kvalitet zemljišta.

Kada ste odabrali odgovarajuću lokaciju za plastenik, sledeći korak je izgradnja strukture plastenika. Možete koristiti različite materijale za strukturu, kao što su metalne cevi, drvene grede ili PVC cevi. Važno je da struktura bude čvrsta i stabilna kako bi izdržala spoljne faktore kao što su vetar, sneg ili kiša. Nakon što ste postavili strukturu, prekrijte je najlonom ili drugim materijalom za pokrivanje. Najlon je popularan izbor jer je jeftin, lagan i pruža dobru izolaciju.

Izaberite prave vrste cveća i pripremite zemlju za sadnju

Kada se odlučite da započnete uzgajanje cveća u plasteniku, treba odabrati prave vrste koje će uspevati u ovakvom okruženju. Plastenici pružaju kontrolisane uslove rasta, ali različite biljke imaju različite zahteve i preferencije. Zato je važno konsultovati se sa stručnjacima ili istražiti koje vrste cveća najbolje uspevaju u plastenicima.

Kada je u pitanju odabir biljaka, treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Razmislite o klimatskim uslovima u vašem području i odaberite biljke koje su prilagođene tim uslovima. Plastenici mogu pružiti zaštitu od ekstremnih temperatura, ali i dalje je važno odabrati biljke koje će se dobro nositi sa promenama temperature unutar plastenika.

Takođe, razmislite o svom cilju uzgajanja cveća. Da li želite da uzgajate cveće za prodaju ili samo za sopstveno zadovoljstvo? Ovo će uticati na vrste cveća koje ćete odabrati. Na primer, ako želite da uzgajate cveće za prodaju, možda biste želeli da odaberete vrste koje su popularne i tražene na tržištu.

Pravilna priprema zemlje je ključna za uspešan rast biljaka. Pre sadnje cveća, važno je da pripremite zemlju u plasteniku. Obratite pažnju na pH vrednost zemlje i dodajte potrebne hranjive materije kako biste osigurali optimalne uslove za rast biljaka.

Jedan od načina da proverite pH vrednost zemlje je korišćenje testera za pH vrednost. Ako je pH vrednost zemlje previsoka ili preniska, možete je prilagoditi dodavanjem odgovarajućih materijala. Na primer, ako je pH vrednost previsoka, možete dodati sumpor ili amonijum sulfat da je snizite. Ako je pH vrednost preniska, možete dodati kreč ili pepeo da je povećate.

Takođe, važno je dodati hranjive materije u zemlju kako biste osigurali da biljke dobijaju sve potrebne nutrijente za rast. Možete koristiti komercijalna đubriva ili prirodne materijale kao što su kompost ili stajsko đubrivo. Pravilno doziranje đubriva je ključno, jer prekomerna količina može oštetiti biljke.

Nakon što ste pripremili zemlju, možete započeti sa sadnjom cveća u plasteniku. Pazite da pravilno rasporedite biljke i da im pružite dovoljno prostora za rast.

Na kraju možemo da zaključimo da je pravilan odabir vrsta cveća i priprema plastenika veoma važni i da će vam pomoći da postignete uspeh u uzgoju. Uživajte u procesu i uživajte u prelepim cvetovima koje ćete uzgajati u svom plasteniku. 

Posted in: Korisni saveti

Comments are closed.

shared on wplocker.com