By May 12, 2013

Afelandra

Afelandra odrzavanje negaOva kod nas još dosta rijetka biljka potječe iz Brazilije. Odlikuje se svijetložutim cvatom, koji se izdiže između velikih tamnozelenih listova, upadljivo lijepim dubokim bijelim žilama.

Cvat se sastoji od pokrovnih listova koji su poredani kao crijepovi na krovu, a između njih izbijaju mali žuti cvjetići. Ova osjetljiva sobina biljka mora se pažljivo i ipravilno njegovati, želimo li da nam se održi u sobi, jer će inače brzo propasti.

Kod uzgoja afelandre, ne smijemo nikad zaboraviti da imamo u kući tropsku biljiku. Stoga joj moramo osigurati temperaturu prostorija koja nikada ne pada ispod 16° C. Afelandra najbolje uspijeva u zatvoremom cvjetnom prozoru, gdje ima dovoljno topline i vlage. Iako voli svjetlo i toplinu, moramo je zaštititi od direktnog podnevnog sunca. Osim toga afelandra treba topli vlažni zrak koji joj osiguravamo na taj način što je stavimo u posudu s vodom na preokrenuti podložak, tako da cvjetni lonac ne dodiruje vodu. Listove je dobro svaki dan lagano poprskati i nekoliko puta tjedno obrisati vlažnom spužvom. Najpovoljnija temperatura za uzgoj kreće se između 18-25°C.

Za cvatnje treba je obilno zalijevati vodom koja ima sobnu , temperaturu. Svaka dva tjedna zalijeva se otopinom umjetnog ili prirodnog gnojiva.

Kad ibiljika ocvate, odireže se ovjetna stapka, ipa se itada često razvijtu mladi izboji, koji isto katkad cvatu, samo mnogo skromnije. Nakom cvatnje ipustimo da se biljtka 4-6 tjedama odmara. Postavi se u hladmijiu prostoriju (16° C), zalijevanje se ograniči, a prignojavamje obustavi. Treba paziti da se lišće posve ne osuši.

Afelandra

Kad prođe vrijeme mirovanja, mlade se grane afelandre prikrate na tri lista. To učinimo prilikom presađivanja, obično u proljeće. Presađujemo je u mješavinu listovače i rasprhlog gnoja kojemu dodamo nešto livadnjače, i to u loinac za jedan broj veći,npr. iz lonca broj 10 u lonac br. 12. Na dno lonca treba staviti dosta krhotina da se osigura dobar odvod vode. Nakon presađivanja stavimo afelandru na toplo i svijetlo mjesto, a možeano ju obilnije zalijevati. Ne smijemo je zalijevati tvrdom vapnenom vodom. Prignojavati počinjemo 4 tjedna nakon presađivanja, oprezno, ‘jer inače bilj;ke previše bujaju, lišće izgleda nabubreino, a time ‘biljke gube na ‘ljepoti.

Ova rijetka tropska biljka vrlo je lijepa ako je uzgajamo samu ili u zajednici s drugim biljkama u cvjetnim zdjelicama ili aranžmanima.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com