By May 16, 2013

Aukuba

Aukuba cvece biljkaAucuba japonica je vrlo zahvalni grm, sjajnog kožnatog lišća s bijeložućkaistim mrljama. Potječe iz Japana, a jaipansko ime Aokiba označuje zimzelenu biljku. Aukuba spada među vrlo otporne biljke. Ljeti ju je najbolje smjestiti u vrt, na balkon ili na terasu, a zimi je možemo smjestiti i u svjetliju podrumsku prostoriju kod temperature 4-6° C, ako nam u stanu nedostaje mjesta. Držimo li je u toplijoj prostoriji, treba je zalijevati i redovito čistiti od lisnih ušiju.

Aukuba ima vrlo skromne zahtjeve. Uspijeva u svakoj vrtnoj zemlji. Treba paziti da zemlja ne bude prebogata organskim hranivima, jer u tom slučaju biljke izgube dekorativne žućkaste mrlje i lišće postane jednobojno zeleno. Razmnožava se vrlo lako reznicama u proljeće.

Reznice utaknemo u pjeskovitu zemlju koju redovito vlažimo, ili u staklenku s vodom, dok ne stvori korijenje. Mlađe biljke treba svake godine presađivati i redovito vršikovati (pincirati), tj. otkidati vrškove, da se razviju lijepe, grmolike biljike. Kako aukuba ima mnogo lišća, treba je ljeti obilno zalijevati i povremeno prskati da se lišće osvježi. U punoj vegetaciji treba je oprezno prihranjivati otopinom gnojiva. Kod nas aukube u Hrvatskom primorju i Dalmaciji rastu vani u vrtovima, te se mogu uzgajati i kao živice. I u kontinentalnom dijelu mogu prezimiti vani na zaštićenim mjestima, ako se za najjačih mrazeva pokriju lišćem ili omotaju slamom.

Aukuba odrzavanje nega

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com