By May 15, 2013

Aspidistra

Aspidistra cveceTo je sobna biljka, koja se može preporučiti svakom početniku uzgajaču. To je jedna od rijetkih biljaka gotovo bez lkakvih zahteva, pa podnosi prašinu, suhi sobni zrak, promjene temperature i može se održati gotovo u potpunoj tami. Potjece iz brdovitih predjela Kine, a raširena je po cijelom svijetu, upravo zbog toga što uspijeva i tamo gdje nilkalkva druga sobna biljka ne uspijeva.

Ima dugo tamnozeleno lišće, koje je kod njegovamh biljaka gusto i stvara čitave grmove. Cvjetovi su neugledni, ljubicasti i izbiju sasvim uz površinu zemlje. Kod aspidistre se citava njega sastoji u tom da se redovito zalijeva. Pri tom treba paziti samo na jedno, da u podlošku ne stoji voda, jer su vrlo otporne aspidistre osjetljive jedino na suvišak vlage. Ako joj povremeno operemo lišće s gornje i donje strane, biljke će nam izgledati lijepo i svieže.

Razmnožavaju se vrlo lako dijeljenjem, tako da se kasno u
proljeće ili rano ljeti biijke izvade ,iz lonaca, zemlja se pazljivo otrese, a pojedini podanci (rizomi) s lišćem odvoje se, pa se po 2-4 posade zajedno u ne prevelike lonce. Najbolja je hranjiva smjesa iklijališne zemlje, listovače i ilovače. Iza presađivanja treba biljke oprezno zalijevati. To je najbrži način da se dobiju lijepe izrasle biljke.

Aspidistra odrzavanje nega

Ima aspiidiistra i sa šaroniim, panaširanim listovima. One su osjetljivije, traže svjetlije mjesto, a uzgajaju se u malim loncima u zemlji siromašnoj hranivima, jer se inače šarenilo listova brzo izgubi i listovi pozelene.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com