By May 18, 2013

Pelargonija

Pelargonija je dobro poznata biljka, raširena u narodu pod raznim imenima, kao što su pelargonija ili čak iskrivljeno belagonija, muškatla, žeravac itd. Pelargonija potječe iz Afrike, ali je u Evropi potpuno udomaćena.

Razlikujemo uglavnom tri vrste pelargonija koje uzgajamo za ukras naših domova, uspravne – Pelargonium zonale, viseće -Pelargonium peltatum i veliko cvjetne -engleske -pelargonije Pelargonium grandiflorum. Kao izričito sobna hiljka može se spomenuti još i Pelargonium radula var. roseum, koja cvate ružičasto crveno, a fino nazubljeni listovi su ugodna mirisa, pa je upravo zbog toga mirisa prije bila vrlo omiljena.

Pelargonija sobno cvece

Pramda se pojedine vrste pelargonija međusobno razlikuju, ipak imaju i zajedničkih osobina i traže sličain način užgajanja. Pelargonija je višegodišnja biljka i lako prezime na svijetlom mjestu zaštićenom od mraza kod temperature od 6-8°C. Zimi je samo vrlo rijetko zalijevamo. Pošto se lako razmnožaiva bolje je da svake godine uzigojiimo mlade bujne biljke. Po našim prozorima i balkonkna često viidimo izdužene i do 1 m visoke biljke, koje su na donjim dijelovima i stabljike bez lišća, a tek na vrhu nose bujno lišće i cvijet. Takve biljke nisu lijepe ni njegovane, a držimo li ih slobodno na balkonu i lagani vjetar lako će ih prevnuti i slomiti.

Zato, ako pelargonija .prezimi moramo je pred kraj zime presaditi u ne prevelik lonac u mješavinu klijališne zemlje ¦ili komposta s pijeskom. Sve izboje prikratimo na 3-5 oka, a biljike stavuno na svijatlo i toplije mjesto. Postepeno počinjemo jače zalijevati, ali uvijeik umjereno. Pri zalijevanju treba paziti da se ne vlaže list i cvijet, jer se u tom slučaju na biljku vrlo lako razviju plijesni. Što imaju više zraka i sunca, pelargonije, naročito Pelargonium zonale i Pelargonium peltatum obilnije cvatu. I

To su uz petuniju i fuksiju najprikladnije biljke za prozorske i balikonske sanduke, a vrlo su lijepe i zahvalne i za gredice u vrtu. Svojim lijepim cvatovima živih boja, od ljubičasto-crvene preko svih tonova crvene i iužičaste do toijele, s jednostavni ili dvostrukim cvjetovima, ta otporna, jeftina i zahvalna biljka trebala bi biti ukras svakog doma.

O zalijevanju smo već rekli sve što je potrebno, pa treba samo upantiiti da se pelargonije prihranjuju otopinom gnojiva samo u prvim ljetnim mjesecima, jer dohranjivanjem podstičemo bujni rast lista uslijed cega biljke zaostaju u cvatnji. Razmnožavanje pelargonija je vrlo jednostavno. U priređene sandučiće ili cvjetne lonce napunjene pjeskovitom zemljom, koja uvijek mora biti vlažna, a nikada premokra, utaknemo pripremljene reznice. Reznice ne smiju biti preguste, jer tada postoji opasnost da ih napadne plijesan. Na dno sandučića ili lonca treba i staviti dosta krhotina. Reznice možemo rezati od veljače do kolovoza s matičnih biljaka, tako da ispod lisne peteljke koso prema dolje odrežemo mladi izboj iz neikolilko listova.

Pelargonija ukrasno bilje

Donje listove odrežemo, a ako su gornji listovi jako veliki, možemo lisnu plojku napola smanjiti. Kad se rez osuši, utaknemo reznioe u pripremljene samdueiće ili lonce, a možemo ih uzgojti i pojednako u malim lončicima. Držimo ih na svijetlom i toplom mjestu i umereno ih zalijevamo. Zakorijenjene biljke po potrebi jedan do dva puta presadimo u ne prevelike lonce.

Malu iznimku u uzgoju čine tzv. engleske pelargonije. Njih ne držimo izložene najjačem suncu, što znači da su prilkladne za istočne ili zapadne položaje. Umjereno ih zalijevamo i jedanput tjedno prihranjujemo, da bi dosta osjetljive biljke održali što duže u cvatu. Zimi ih moramo držati na svijetlom mjestu kod 6-8°C, najbolje na zatvorenoj verandi ili svijetlom hodniku, u svakom slučaju zaštićene od smrzavanja. Ova vrsta pelargonija ni zimi potpuno ne miruje i ne odbacuje list, pa je treba češće zalijevati.

Ako želimo da naše pelargonije bujno i lijepo cvatu, ne smijemo zaboraviti da ljeti traže otvoreni prostor, vamjsku prozorsku dasku, balkon, i terasu ili vrt, da bi se na suncu i zraku mogle potpuno razviti.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

3 Comments on "Pelargonija"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Dimitrije says:

  Ljubimci smo muskatle pelargonija jedva smo na vasem sajtu pronasli pa vas molimo pozovite ili posaljite katalog

 2. dIMITRIJJE says:

  VELIKI SAM LJUBIMAC MUSKATLI PELARGONIJA ,ATO BIH VAS ZAMOLIO DA MI ODGOVORITE KAKO BI SE DOGOVORILI O ISPUNJENJU MOJIH ZELJA

 3. dimitrije says:

  Posto sam se vise puta obracao Vama zelimovom prilikom opet ,mozda je i moj propust da nisam izvrsio pregled mejlova odgovora izvinjavam se ,molim pist
  ite hvala

shared on wplocker.com