By May 21, 2013

Filodendron

Uz fikus je najpoznatija i najraširenija sobna biljka. Filodendron je otporniji od fikusa, pa lakše podmosi suvišak vlage, a uspijeva i ma kojem tamnijem mjestu u sobi. Poteškoća je u tome što obično raste u širinu i s vremenom zauzimlje dosta mjesta, što je nezgodno u malim stambenim prostorijama.

Fdlodendron potječe iz Meksika, gdje raste u šumama na zapadnim obroncima Kordiljera. Ima vrsta koje rastu na drveću, penju se po stablima, a zračno korijenje dopire im često čak do zemlje, ulazi u nju i pretvara se u pravi korijen.

Ima mnogo sorta filodendrona, ali za uzgoj u sobi dolaze u obzir uglavnom: Philodendron pertusun s manjim lišćem; Monstera deliciosa vrlo lijepa vrsta s velikim listovima koji su u mladosti čitavi, a kasnije se javljaju duboki urezi i otvori na sjajnom zelenom lišću. Mladi Listovi su nježni, smotani poput cigara, svijetlo zelene boje. Philodendron scandens je vrsta sa čitavim, srcolikim tamno zelenim sjajnim listovima, među žilama malo valovitim. Ova vrsta nema zračno korijenje i prikladna je u modernom dekoru. Djeluje vrlo dekorativno ako je smjesitimo tako da puže oko kakve slike, okvira, vrata ili prozora, a može i slobodno visjeti u prostor.

Filodendron sobno cvece

Filodendron je biljka, koja se uzgaja zbog dekorativnog lista. Cvijet, sličan cvijetu kale, razvije se samo na starim velikim biljkama obično u staklenicima. Vrlo dekorativno djeluje zračno korijenje, koje dobro njegovane biljke razviju u većem broju. Ono je biljci korisno, pa ga ni u kojem slučaju ne treba uklanjati. Kaiko je već spomenuto, filodendron je dosta otporna biljka. Dobro podnosi razlike u temperaturi, pa uspijeva kod temperatura od 10-20° što je dosta veliki raspon.

Najbolje mu odgovara svijetlo, od sunca zaštićeno mjesto. Međutim, može seFilodendron ukrasna biljka nega održati i na tamnijem mjestu, premda ne napreduje. Filodendron treba i ljeti i zimi držati u sobi. Zalijevamo ga po potrebi, prema temperaturi prostorije u kojoj se nalazi. Zemlja mora biti uvijek vlažna. Na suvišak vlage reagira, premda nije tako osjetljiv kao fikus. Osim zalijevanja, potrebno je biljku redovito prskati, ili prati lišće da ga se oslobodi od prašiine i nečistoće.

Kod prignojavanja filodendrona treba biti oprezan, jer se inače prebujno razvija. Filodendron dosta brzo raste. Ako postane za naše prilike previsok, možemo ga bez straha prikratiti. Odrezani vrh s dva-tri zračna korijena zatakne se u cvjetni lonac napunjen laganom propusnom zemljom. Uz dovoljno vlage, biljka će se brzo zakoirijeniti.

Budući da je filodendron biljka penjačica, moramo mu osigurati potporu od čvrsta štapa ili izrađen od letvica. Vrste koje se penju po zidu, kao Philodendron scandens, pričvrstimo uz podlogu čavličima ili tankim trakama prozirnog papira za lijepljenje novca.

Manji filodendroni prikladni su za sadnju u zdjele, žardinjere
i druge biljne aranžmane. Kad se razrastu možemo ih izvaditi i presaditi pojedinačno u ovjetni lonac, u smjesu pjeskovite zemlje s dosta treseta. Mlade filodendrone presađujemo svake godine, starije rjeđe, a kod velikih izraslih biljaka dovoljno je da svake godine promijenimo samo gornji sloj zemlje u posudi.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com