By May 22, 2013

Šta sve treba da obuhvata svakodnevna nega sobnog cveća i biljaka

Ako želimo da naše bilje uvek izgleda negovano i sveže, moramo redovito čistiti i uklanjati osušene i gnjile listove i delove biljke, zatim sve ocvale cvetove, ako ne želimo dobiti seme od koje biljke ili je ne uzgajamo radi lijepih plodova, npr. solanum ili piper. I plodovi na asparagusu se ostavljaju, jer su mnogobrojni i dekorativni. Inače, svaki cvijet koji nije više lijep pažljivo pri kraju stapke odrežemo, jer ne samo da nagrđuje nego i nepotrebno iscrpljuje biljku.

One biljke koje se nakon cvatnje ne isplati dalje uzgajati, kao primule, kalceolarije, ciklame, neke begonije i sl., treba odmah baciti, da nam ne zauzimlju uzalud mjesto, to više, što vrlo brzo postanu neugledne. Ako nam se u cvjetnoj zdjelici ili vrtiću s kaktusima ili bilo kakvom cvjetnom aranžmanu koji primjerak osuši ili ugine, odmah ćemo ga zamijeniti drugom prikladnom biljkom, jer nam, inače, čitav vrtić izgleda neuredno i napušteno.

Neke biljke moramo tokom godine pomlađivati. To vrijedi naročito za one koje rastu samo na vrhu, kao što ,su fikus, difenbahija, draceina. U tom slučaju se pomoću tzv. metode margotiranja, može biljka pomladiti, vršikovanjem, tj. zakidanjem vršalka kod nekih sobnim biljaka, kao što su petunije, fuksije, pelargonije i dr. Tako ih silimo da grmoliko rastu i obilnije cvatu. Naročito u proljeće kod presađivanja oštrim nožem vršimo priikraćivanje svih dugih izboja. Tom prilikom kod grmolikih biljaka oblikujemo krošnju i na taj način ih ujedno i podmlađujemo.

nega sobnog cveca

Kod biljaka penjačica, a i kod mnogih biljaka koje imaju puno cvjetova ili imaju slabu stabljiku i cvjetne stapke, potrebno je redovito privezivanje uz potporanj, koji možemo i sami izraditi iz drva ili žice Kod vezanja pazimo da uvijek vežemo traku oko biljke i potpornja u obliku broja 8, tako da uzao po mogućnosti dođe iza štapa ili žice. Na taj način nećemo nikad billjku prečvrsto svezati. Ako vežemo uz drvenu podlogu, možemo podlogu na mjestu privezivanja lagano urezati nožem, tako da nam traka ne skliže.

Za lukovice i gomoljače može se osim štapića upotrijebiti poseban držač od pletene žice, koji na donjem kraju ima. trozub.

Već u početku ovog poglavlja gdje se govori o njezi sobnog bilja spomenuto je da se povremeno mora površina zemlje u loncu razrahliti. Naročito je važno da se to provede kod biljaka koje rijetko presađujemo. Kod njih gornji sloj zemlje povremeno zamjenjujemo novom zemljom punom hraniva. Kod kaktusa i ostalih su’ku-lenta može se zemlja u loncu ili u zdjelici pokriti malim kamenčićima, da se na taj način osjetljivi korijenov vrat, tj. ono

Većina se sobnog bilja, kao što je napomenuto u specijalnom dijelu, mora zasjeniti za najjačeg sunca. Već proljetno sunce može biti prejako za toplih dana u ožujku i travnju, naribčito kroz staklo, ― za osjetljive sobne biljke. Ljeti, naravno, osim izuzetaka ―¦ pravih kaktusa, nekih sukulenata, lantana, pelargonija i sl., sve biljke moramo zaštititi od prejakog sunca. Ako ne možemo hiljku zasjeniti lakim zavjesama, onda moramo prirediti lagane drvene okvire s napetim bijelim papirom, koji će nam poslužiti kao sjenilice. Izgrađeni cvjetni prozori moraju uz uređaj za zračenje imati i posebne lako pomične uređaje za zasjenjivanje.

Da bi sobne biljke mogle normalno živjeti, moramo prostorije u kojima ih držimo redovito zračiti. Kod zračenja moramo pćiziti da u prostoriji ne nastane propuh, jer on svima biljkama bez izuzetka škodi, a neke su na propuh naročito osjetljive. Zimi, kad su razlike u temperaturi između sobnog i vanjskog zraka vrlo veli’ke, moramo na to osofoito paziti i bilje za vrijeme zračenja skloniti u zaštićeni dio sobe. Međutim, hladni zrak prodire često i kroz neznatne otvore, koji se javljaju ako prozorska krila dobro ne prijanjaju, a budući da je to stalna struja hladnog zraka, kojoj je.
bilje na prozorskoj dasci neprestano izloženo, morarao o tom vo diti računa. Tome ćemo doskočiti, ako utore tia prozorima oblijePimo trakama od plastične rnase, koja se kod nas može u trgovinama na-baviti, ili ako sve otvore začepimo papirom, što ne izgleda lijepo, naročito ako se radi o prozoru u dnevnoj sobi. Možemo, također, pomoću dva komada drva i jedne daske, cvjetne lonce zimi podići tako da nisu na udaru eventualnoj struji hladnog zraka koja prodire i kroz zatvoreni prozor.

U svakoj sobi gdje držimo sobno bilje morao bi na prozoru biti termometar, jer nije dovoljno da samo procjenjujemo sobnu temperaturu, koja je, kao što smo vidjeli u specijalnom dijelu, vrlo važna i sipecifična za pojedine vrste sobnog bilja.

Tokom godine skupit će pravi ljubitelj bilja u kući lijepi broj vecih i manjih primjeraka, a što je više hilja, veće je veselje, ali i veća briga. Međutim, kad se stekne izvjesna umješnost, mnogi se poslovi sami po sobi pojednostavne, a u praksi i nisu tako veliki i strašni kao što izgledaju ovako napisani na papiru i skupljeni na jednom mjestu. S, malo truda i puno ljubavi svaki će ih uzgajatelj moći lako savladati.

Tags:, , ,
Posted in: Korisni saveti

Comments are closed.

shared on wplocker.com