By May 22, 2013

Kamelija

Kamelija cvece biljkaKamelija potječe s obronaka Himalaje, odakle se raširila po zemljama Azije, a u Evropu je dopremljena prvi put 1740, i to u Englesku. U prošlom stoljeću bila je vrlo moderna, ne samo kao lončanica i ibiljka velikih cvjetaih oranžerija nego je spadalo u bonton nositi u zapučku cvijet kamelije. Taj zaista lijepi cvijet, koji može biti bijele ili crvene boje, jednostavan ili pun, i danas privlači mnoge ljubitelje cvijeća da pokušaju uzgojiti kameliju u svom domu. U toplim područjima ona raste slobodno u prirodi kao grm. Kod nas u gradskom parku u Opatiji postoje vrlo lijepi primjerci.

Međutim, s uzgojem u stanu je nešto drugo, pa .kamelija spada među sobne biljke s kojima češće doživljavamo neuspjeh nego uspjeh. No to veće je.veselje, ako kamelija na našem prozoru ipak redovito cvate. Ta grmolika lončanica koja traje niz godina ima lijepo dugoljasto zeleno voštano lišće, a cvate od prosinca do travnja. Slično kao i azaleja, kamelija traži svježi, ne pretopli vlažni zrak, pa ako je držimo u toploj suhoj sobi, odbaci cvijet i list. Isto se dešava ako je premještamo i okrećemo. Najbolje je na cvjetnom loncu označiti koja je strana okrenuta izvoru svjetla, da je uvijek tako okrenemo. Biljke ne treba često presađivati, mlađe svake 2-3 godine, a starije još rjeđe. što ih manje presađujamo, bolje i obilnije cvatu. Za presađivanje je najpogodnije vrijeme lipanj,srpanj, kad su mladi izboji završili rast.

Da bismo s uzgojem te osjetljive biljke imali uspjeha, treba se pridržavati slijedećih osnovnih pravila: zalijevati odstajalom kišnicom ili mekom vodom, pupove povremeno prskati čistom vodom, a listove jedanput tjedno obrisati vlažnom spužvom. Biljku nikada ne držati u pretoploj prostoriji sa suhim zrakom i ne izlagati je izravno suncu.

Oštre suprotnosti kod držanja bez obzira da li se radi o zasušenju ili prevelikoj vlazi, toploti ili hladnoći, suhom ili prevlažnom zraku, djeluju na biljku negativno i ona odbaouje listove, pupove i cvjetove. Zimi se redovita njega sastoji u tom da se biljke koje se drže u neloženim svijetlim prostorijama kod temperature od 6-10° C redovito zalijevaju, jer za cvatnje i tjeranja kamelija traži puno vlage. Povremeno se zalijevaju blagom otopinom gnojiva koje ne sađrži vapna. Ako ne možemo kameliji osigurati ove osnovne uvjete, bolje je da je i ne pokušavamo uzgajati, jer će uspjeh sigurno izostati.

Kamelija odrzavanje nega

Ljeti je održavanje nešto drugačije. Nakon što kamelija ocvate i završi tjeranje, što vidimo po novim listovima i pupovima, dolazi perid tzv. zasušenja. Zalijevati treba rjeđe, a više prskati. Treba paziti da se unatoč zasušenja grumen nikada potpuno ne posuši. Ovaj period traje 4-6 tjedana. Ako se previše zalijeva, listovi požute i otpadnu. Kao što je već spomenuto, što manje okretanja i micanja biljke kroz čitavu godinu.

Ljeti je možemo prenijeti u vrt zajedno s loncem, ukopati je na sjenovito mjesto, ali isto tako možemo je ostaviti na njenom uobičajenom svježem sjenovitom mjestu na prozoru.

S puno strpljivosti i osjećaja za mjeru, kamelija može godinama biti najljepši cvjetni ukras naseg doma.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com