By May 24, 2013

Patuljasta ruža

Poznata je već 1823 god. kao prikladna za uzgoj u loncima. Danas se vrlo rijetko uzgaja kao .sobna biljka, jer su je potisnule mnoge druge dekorativne biljke, koje se lakše uzgajaju i obilmje
cvatu.

Ova vrsta sobmih ruža iana svijetlozeleno, sitno lišće i polu-pune cvjetove koji ugodno mirišu. Mali grmovi visoki su 15―20. cm, a razmnožava se reznicama.

Ruža kao sobna biljka treba mnogo svjetla i zraka, ali ne podnosi žarko sunce, pa je ljeti najbolje da stoji na prozorskoj dasci na istočnom ili zapadnom prozoru, odnosno na balkonu ili u vrtu, smještena tako, da sunce ne zagrijava cvjetni lonac. Sobna ruza, kao sve ostale ruže, najbolje uspijeva na hladnoj podlozi. Da bismo to osigurali, treba cvjetni lonac s ružom smjestiti u veci lonac ili sandučić ispunjen vlažnom mahovinom ili tresetom. Najbolje je zalijevati je mekom vodom ili kišnicom, a treba paziti na to da se grumen u loncu niikad ne posuši. Zimi ruže obicno odbace list, premda ima i zimzelenih sorta.

patuljasta ruza cvece odrzavanje

Prezimiti moraju na hladnom i svijetlom mjestu, ne u toploj sobi ali zaštićene od mraza. Zahjevati ih treba tek toliko da se grumen ne posuši. U proljece treba. ružu obrezati i presaditi u smjesu glinaste klijališne zemlje, pomiješane s nešto pijeska. Nakon sadnje stavimio je na toplo svijetlo mjesto i postepeno počinjemo sve više zalijevati. Kad se pojave pupovi, zalijevamo obilno.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com