By May 28, 2013

Saksifraga ili kamenika

Potječe iz Kine i Japana, kao i šarenolisna Saxifraga sarmentosa tricolor. Zbog osjetljivosti na mraz, uzgaja se već oko 150 godina kao sobna biljka. Okrugli ili bubrežasti listovi neravmh rubova su kožnato zeleni, a odozdo crvenkasti. Listovi imaju fine mrežaste bijele žile. Naročita je osobina ove male sobne biljke što pusta duge izboje na kojima se razvijaju mnogobrojne mlade biljčice zajedno s korijenom. Stoga je vrlo prikladma za cvjetne stalke, obješene cvjetne lonce ili zidne stalke. Najljepše se razvija, ako je sa sve četiri strane slobodna. Ljeti cvate nježnim bijelim cvjetićima.

Saksifraga traži svijetlo mjesto zaštićeno od jakog sunca. Ljeti je treba zalijevati obilnije nego zimi kad miruje, pa je zato bolje da je držimo u .neloženoj prostoriji. Ako nam biljka slabo napreduje, znači da je .previše držimo u mraku i da smo je zimi suviše zalijevali. Šarena sorta Saxifraga sarmentsa tricolor traži vise topline, pa je zimi treba držati kod 16-20“ C, tj. u loženoj sobi. u proljeće se saksifraga presađuje u smjesu livadnjače, listovače i klijališne zemlje. Za S. tricolor uzimamo lakšu zemlju, tj. samo listovačiu i klijališnu. zemiju.

Saksifraga ili kamenika sobno cvece biljka

Razmnožava se vrtlio lako i to pomoću malih biljaka koje se razvijaju na izbojima. Takve biljčice opirezno skinemo i posadimo pojedinačno u cvjetne lončiće.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com