By May 31, 2013

Sobna lipa

Sobna lipa potječe iz Južne Afnike, iz Kaplanda. U domovini naraste i do 12 m. Svojim lijepim svijetlim prozračnim listovima sobna lipa djeluje vrlo dekorativno. Međutim, ta se sobna biljka ne uzgaja samo zbog lista, nego i zbog cvjetova, premda mnogi uzgajači uopće ne znaju da sobne lipe cvatu. Naime, ako se sobna lipa uzgoji od lisnog izboja, ona razvije lijepe, velike i bujne listove, ali ne cvate. Naprotiv, biljke uzgojene iz cvjetnih izboja obilno cvatu, i to u veljači ii ožujku. Cvjetovi su bijeli, nalik na cvijet kruške, S dugim crvonkastosmeđiim prašnicima, koji .su kod mlađih biljaika vrlo osjetljivi na dodir. Listovi sobne lipe su svijetlozeleni, tanki, posuti .nježnim dlačicama.

Sobna lipa je dobila svoje latinsko ime prema profesoru Sparmannu iz Stockholma, koji ju je prenio iz Afrike u Evropu. U njenoj novoj okolinii najviše joj nedostaje svjetlosti, jer se samo na svijetlom mjestu mogu razviti lijepe zdrave biljke. Zimi je najlakše održimo zdravom kod 4―6°C, ali joj lišće kod te temperature žuti. Ako je palk držimo .na toplijem, kod 10― 12°C, listovi joj, dodiuše, ne požute, ali je napadaju štetnici, najčešće uši, pa je treba redovito prskati. U prostorijama s centralnim giijanjem donji listovi ¦najčešće otpadnu, usprkos tome što biljku redovito zalijevamo ili je čak, postavimo na preokrenuti podložak u posudu s vodom.

Sobna lipa sobno cvece nega

Donekle joj možemo pomoći redovitim prskanjem. Nakon, cvatnje, u travnj.u ili svibnju, sobniu lipu jako prikratinio, da jiam .se .razviju lijepe grmolike biljke. Ljeti je imožemo drzati i vami i na balkonu ili u vrtu, ali uvijek zaštićenu od propuha i žarkog sunca. Tokom čitave godine moramo sobnu lupu obilno zalijevati, osim 4―6 tjedana nakon cvatnje, kad nešto opreznije zaliijevamo, a s dohranjivanjem sasvim prestanemo. Sobnu lipu treba pažljivo čuvati od kasnih proljetnih i ranih jesensenjih mrazeva.

Presađujemo tek kad je lonac premalen i to u proljece. La presađivanje se uzima dobra plodna zemlja, najbolje smjesa livadnjače (1/3) i klijališne (2/3) zemlje, kojoj se doda nesto pijeska i rogovine.

Sobna lipa ukrasno bilje odrzavanje

Sobna lipa se razmnožava reznicama koje dobijemo kod prolietnog obrezivanja. Na reznici ostavimo 3―4 lista, kojima smanjimo površinu da spriječimo preveliko isparivanje. Reznice pojediriačno utaknemo u lončiće s pijeskom ili pjeskovitom zemljom, koje držimo pod staklenkom na temperaturi od 20° C, na mjestu zaštićenu od sunca. Treba paziti da uvijek bude osigurana dovoljna vlaga. Nakon 2―3 tjedna reznice se zakorijene. U daljem .uzgoju treba mlade biljke po potrebi više puta presaditi i prikratiti, da bi se razvile u lijepe grmolike biljke.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

2 Comments on "Sobna lipa"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Darja says:

  Poštovani,

  Ovaj E-mail Vam šaljem iz Slovenije. Več godinama tražim biljku sparmanniu africanu a niko mi je ne može dobaviti.
  Ova fascinantna biljka bila je dio moje mladosti. Možete mi molim lijepo odgovorite, gdje bi vas mogla nači ili bar telefonski broj, da vas možem nazvati. Na ovoj stranici sam našla i japanski javor, kojeg u svoji bašti još nemam. Zainteresirana bi bila i za nakup onih vrsta kojih nemam za mouj japansku baštu.

  Puno zahvaljujem na odgovoru. Izvinte molim lijepo na mom znanju vašeg jezika.

  Lijep i sunčan pozdrav iz Slovenije.

  Darja Koprivnik

  • Vladimir Ciplic says:

   Naš sajt pruža samo informacije o cveću. Ako neko zna gde može da se nabavi ova biljka, neka navede link ili kontakt podatke.

shared on wplocker.com