By June 3, 2013

Karanfil (klinčić)

klincic nega odrzavanjeKod nas vrlo raširen i poznat pod imenom klinčić ili karanfil, može također biti sobna bitjka, ukoliko se radi o naročitim sortama, kao što su npr. Heddewigii klinčići ili brdski viseći klinčići. Prikladni su uglavnom za uzgoj na vanjskoj, prozorslkoj dasci, u sandučićima za balkone i terase, jer im je u sobi pretoplo.

Razmnožavaju se sjemenom i reznicama. Iz sjemena se razmnožavaju jastučasti i jednogodišnji klinčići. Sije se u lipnju. Iznikle biljčice se pikiraju i zakorijenjene se sade u lonce br. 8 u težu, hranivima bogatu zemlju. Prezimiti moraju na svijetlom, prohlađenom, zračnom i od mraza zaštićenom mjestu. Zimi ih ne treba previše zalijevati. Ako.se razmnožavaju reznicama, onda smo sigurni da će nam se razviti onakve biljke, od kojih smo uzeli reznice. Ne prestari, zreli postrani izbojci utaknu se u vlažan pijesak. Kad se zakorijene, postupa se s njima isto kao i s biljčicama uzgojem iz sjemena.

Klinčiće treba prihranjivati malim količinama neotopljenih umjetnih gnojiva.
Ljeti ih je dobro povremeno prskati. Općenito bolje uspijevaju u vlažnijim brdovitim predjelima, bolje na selu i u manjem mjestu nego u velikim gradovima, gdje je zrak pun prašine i raznih nečisti iz industrijskih dimnjaka.

karanfil cevce biljka

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com