By June 4, 2013

Krasule

One pripadaju velikoj «kupini sukulentnih biljaka s kojima se vrlo često susrećemo u cvjetnim zdjelicama i aranžmanima, a i kao pojedinaene biljke vrlo su lijepe.

Jedna od najraširenijih vrsta je Crassula falcata, poznata i pod imenom Rochea falcata. Ona ima debele sive listove, koji stoje jedan nasuprot drugome. U lipnju se javljaju svijetlocrveni cvjetovi u obliku štica. U to vrijeme kad nema mnogo cvatućih lončanica, Crassula falcata predstavlja ugodno iznenađenje.

Inače je njegujemo kao i ostale sukulente. Ljeti, prije i za vrijeme cvatnje zalijevamo obilno, a zatim polagano zalijevanje smanjujemo. Zimi ju je najibolje držati na svijetlom, ne pretoplom mjestu.

Razmnožavamo je reznicama, koje nakon rezanja pustimo da se na zraku malo zasuše, a tek onda ih posadimo u smjesu treseta i finog pijeska, gdje se vrlo brzo zakorijene. Velike prerasle biljke u proljeće presadimo u smjesu vrtne zemlje i pijeska. U vrlo siromašnom tlu krasula ne uspijeva.

Krasule sobno cvece biljka

Još jednu krasulu često susrećemo kao sobnu biljku, a to je Rochea coccinea compacta. Ona također cvate početkom ljeta, a mnogobrojni civeni zvjezdasti cvjetići u vrijeme kad druge lončanice ne ćvatu, osvježavaju naš cvjetni prozor. Da nam cvjetovi ne izgube svoju lijepu svježu boju, ne smijemo je držati na jakom suncu, pa joj zato najbolje odgovara sjeverozapadni ili sjeveroiistočni prozor. Najljepše su biljlke koje stoje na otrvorenom prozoru ili na vanjskoj dasci prozora, odnosno na zasjenjenom mjestu na balikonu ili terasi.

Ovu krasulu treba oprezno zalijevati, samo kad je zemlja u cvjetnom loncu suha i svijetla. Dohranjujemo je zalijevanjem otopinom gnojiva jedanput mjesečno, i to od svibnja do studenog. Prezimit može na svijetlom, hladnom mjestu, zaštićena od mraza. Zalijevamo je samo toliko da se grumen biljke ne osuši.

Aka nam Rochea zimi izgubi listove, onda je najbolje da u proljeće reznicama razmnožimo mlade biljke. Sa reznica skinemo donje listove i pustimo ih nekoliko sati da se osuše, a onda ih utaknemo 2 cm duboko u male lonce napunjene šmjesom listovače i oštrog pijeska. Možemo i više reznica utaknuti u jedan veći lonac (br. 10, na primjer). Na taj način dobijemo odmah jaku biljku. Lonac s reznicama umjereno vlažimo i držimo na toplom mjestu, a možemo ih pokriti i bocom za ukuhavanje ili plastičnom folijom da se brže zaikorijene.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com