By June 6, 2013

Tustika

Kad u našoj maloj zbirci sukulenata već s uspjehom uzgajamo alge agave, krasule, eševerije i druge, moramo je upotpuniti jos i vrlo interesantnom sukulentnom biljkom poznatom pod imenom Pacyphytum oviferum, pahifitum, tustika. Ta biljka tvori prekrasnu rozetu svojim debelim, jajolikim, manje ili vise crvenkastim lstovima, koji su pokrivem bijelom voštanom prevlakom, na izgledaju gotovo bijeli. Da bi tu lijepu prevlaku sacuvali, listove nikad ne dodirujemo prstima, a isto tako kad zahjevamo pazimo da nam voda ne dođe na listove. Lisne peteljike su kratke Listovi sjede .gusto jedan uz drugoga, pa je radi toga rozeta ljepa i puna.

U proljeće može ova interesantna biljka procvasti. Između listova izbiju stapke na kojima stoje jedan i pol centimetra veliki cvjetići zvonolikog oblika, koji su izvana bijeli a iznutra purpurno crveni, dok u sredini imaju mnogo zutih prasnika.

tustika sobno cvece biljka

Pahifitum se njeguje isto kao i eševerije; pa cemo ga vrlo lalko uzgojiti, samo mu moramo osigurati suinčano mjesto, vapnom bogatu zemlju, a zalijevati ga treba samo onda kad je to zbilja potrebno, itj. kad je zemilja u loncu doista suha. .Razmnozava se vrlo lako, tako da se odvoje pojedini listovi i utaknu u ostri pijesak gdje se vrlo brzo zakorijene. Izraslu biljku osiguramo da se pod težinom lisne rozete ne slomi pa uz stabljiku naslazemo nekoliko kamenčića kojima podupiremo lišće.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com