By June 7, 2013

Gasteria i Haworthia (kaktus)

Premda bi smo ih po izgledu ibez razmišljanja ubrojili među kaktuse, gasterija i havorcija spadaju među male sulkulente, a vrlo su zgodne za sadnju u žardinjere i vrtice.

Obadvije spomenute biljke su otporne, pa im gotovo ,ne treba nikakva njega, osim zalijevanja koje zimi mora biti vrlo oprezno, a ljeti redovito i obilno. Jednako dobro uspijevaju na sjevernom i na južnom prozoru, a možemo ih preko ljeta držati na balkonu ili u vrtu, jer podnose ― bez većih poteškoća i sušu i kišu.

Gasterina ima debele listove zelenosive boje posute žućkastim pjegama, koji stoje simetrično jedan nasuprot drugome. Kod starijih biljaka izbijaju na dnu mladi izboji, koje oprezno odvojimo i posadimo u smjesu listovače, oštrog pijesika i nešto šljunka. Ako gasteriju redovito njegujemo, ona se razvije u sinažnu biljku, pa će i procvasti. Ljeti se na dugoj stapci rascvatu crvenonarančasti zvončići koji se postepeno otvaraju, pa cvatnja dugo traje.

Gasteria i Haworthia kaktus

Havortija ima više sorta. Mesnati listovi, na vrhu zašiljeni, tvore lijepu rozetu koja naliči na cvijet, pa havortije u zbirci sukulenata predstavljaju često najljepše primjerke. Uzgajamo je isto kao gasteriju, samo kod zalijevanja treba paziti da voda ne dođe u srce rozete i da zalijevanje, naročito zimi, ne bude preobilno, jer inače biljka sagnije.

Među sukulentima naći će se još mnogo vrsta koje su vrlo prikladne za male sobne vrtiće i zbirke, međutim, u osnovi se sve slično uzgajaju, a pravi pasionirani ljiubitelji lako će otkriti kako se zovu, i njihove, eventualne, posebne zahtjeve.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com