By June 9, 2013

Puzavac (tradescantia)

Puzavac je sobna biljka koja se vrlo mnogo uzgaja. Malo ima domaćica koje nisu nikada nabavile lonac sa ovom jeftinom, trajnom i otpornom biljkom, ili bar dobile na dar nekoliko reznica, koie uspijevaju čak u čaši s vodom. Ova, kod nas, tako udomacena biljka, potječe iz Južne Amerike, a ime je dobila po engleskom vrtlaru J. Tradescantu.

Osim najobičnijh zelenih puzavaca koji niogu biti sitno ili velikolisni, ima i razinih drugih sorta s crvenkastoljubičasitim liišćem, zatim tzv. rebrastih sorta s bijelo prugastim lišćem, sarta s dlakavim srebrnastoprugastirn lišćem, koje je s donje strame crvenkasto, itd.

Starije, potpuno razvijene biljke puzavca zadovoljavaju se i slabije osvijetljenim mjestom u sobi. Međutim, obojene i prugaste sorte na takvom mjesto, pomalo gube boje i postaju zelene. Zimi je možemo držati kod 12°C, a zalijevamo je oprezno, toliko da se ne osuši. Ljeti je, naprotiv, obilno zalijevamo i redovito dohranjujemo, ako želimo da se bujno razvija i raste. Stare biljke nisu lijepe, jer na donjem dijelu stabljike gube list. Pa zato ni ne treba ljeti imati stare ogoljele biljke, nego od puzavca koje smo zadržali preko zime narežemo dovoljan broj reznica.

Puzavac sobno cvece biljka

Donja dva do tri listića uiklonimo, a reznice gusto utaknemo u lonac napunjen smjesom listovače, livadnjače i pijeska (1:1:1). Kad se reznice zakorijene, treba ih obilno zalijevati i svakih 14 daha dohranjivati otopinom gnojiva. Možemo reznice zakorijeniti i u boci s vodom, pa ih zakorijenjeine posaditi u prije navedenu zemlju. Za dohranjivanje treba upotrebljavati gnojiva bez vapna, a i zalijevati je bolje kišnicom ili mekom vodom.

Puzavac je biljka koju zbog jeftinoće Jako možemo nabaviti, a uzgoj ne predstavlja nikakve poteškoće. Premda je to vrlo raširena i obična biljka, ipak lijeipi primjerci, naročito šarenih i prugastih sorta, magu na prozoru, kakvom stalku ili obješenoj zidnoj posudi djelovati osvježavajuće i dekorativno.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com