By June 10, 2013

Fuksija

Fuksija odrzavanje negaUz pelargoniju i petuniju, fuksiju nailazimo najčešće na prozorirna i balkonima. Mnogi je smatraju za običnu i starinsku biljku, a ipak fuksija.

Neke fuksije se uzgajaju kao mali grmovi ili drvca, a ima i visećih sorta, naročito prikladnih za sandučiće na prozorima i balkonima.

Interesantno je, da fuksije koje držimo u sobi obilnije cvatu. Te fuksije držimo na svijetlom mjestu, najbolje na ta.kvom gdje ima mnogo jutamjeg sunca, dok je od jakog podnevnog sunca moramo zaštititi. Za Ijetnih mjeseci treba je obilno zalijevati i povremeno prskati, čime se podstiče rast lišća. Svakih 14 dana dohranjujemo je zalijevanjem otopinom gnojiva. Cvjetići fuksije su vrlo nježni i osjetljivi, pa zato biljku u cvatu nije dobro’ okretati i pomicati.

Fuksije koje su ljeti vani na balkonu, prozoru ili u vrtu na polusjenovitu mjestu, njegujemo isto .kao i one u sobi. U jesen, krajem mjeseca rujna, unesemo ih u kuću i držimo ih preko zime u hladnoj sobi ili čak u svijetlom podrumu. ZaLijevamo tek toliko da se grumen potpuno ne osuši. U proljeće ih presadirno u ne preveliki lonac u humoznu zemlju. Nakon presađivanja biljku moramo držati na svijetlom ne pretoplom mjestu, kod oko 10-12°C. Da nam se razviju lijepe grmolike biljke, sve fuksije nekollko puta prikraoujemo. Izuzetak čine samo vrste koje vise i kod kojih nastojimo uzgojiti što dulje izboje. Polovicom svibnja možemo ih presaditi u sandučiće ‘na prozore i balkone.

Fuksija cvece biljka

Fuksija se lako razminožava reznicama u vrlo pjeskoviitoj zemlji koja mora ‘biti stailno vlažna. Najbolje je uzimati reznice sa starijih biljaka i to od izboja na donjem dijelu stabljike. Rezmcu treba odrezati neposredno ispod najdonjeg para listova. Ti se listovi odrežu, a kod velikolisnih sorta se i površina slijedećeg para listova smanji za polovicu. Ako se reznice pokiiju staklemkom za ukuhavanje, vrlo se brzo zakorijene.

Takve zakorijenjene reznice posade se pojedinačno u male lončiće, i to u dobru humoznu zemlju. Kad raizadjiu tri ili četiri para novih listova, prikrate se prvi put, a zatim po potrebi još koji put. Prikraćivanjem se piisile sva preostala oka da istjeraju, i bi’ljka je ljepša i gušća. Ako želimo fuksiju uzgojiti kao drvce, pustimo reznicu da raste do željene visine i tek onda joj postrane izboje odrežemo sasvim kratko. Iz novih postranih izboja stalnim prikraćivanjem formiramo krošnju. Ovako. uzgojene fuksije moramo poduprijeti da se ne slome. Najlakše se razmnožava u proljeće, ali se može razmnožavati na opisani nacin i tokom cijelog ljeta.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com