By June 17, 2013

Zumbul

zumbul cvece biljkaPoslije drugog svjetskog rata rijetko smo nailazili u našim cvjetarnama na lijepe krupne zumbule uzgojene kao lončanice. Nešto, sitnih, jednostavnih zumbula, najčešće bijele boje, uzgojenih u Dalmaciji, može se naći u prodaji zimi i u rano proljeće. Međutim, zumbuli dvostrukih cvjetova u svim tonovima ružičaste boje, pa plavi ili bijeli, bili su vrlo rijetki. Uzrok je tome što se lukovice tih zumbula, specijalno priređene za pospješivanje, tj. za cvatnju zimi, uvoze iz Holandije koja je poznata po uzgoju svih vrsta cvjetnih lukovica. Sada opet uvozimo razne vrsti cvjetnog sjemeina i lukovica, pa će svaki ljubitelj moći sam uzgojiti zumbule, koji će ziimi cvasti na prozoru njegove sobe.

Zumbuli se mogu pcspješivati u specijalnim čašama s vodom, na šljunku ili u cvjetnim loncima. Da bi zumbuli procvaili, dovoljna je rezervna hrana spremljena u lukovici, i zato ih možemo uzgojiti na gore opisane naćine.
Case moraju biti gore šire da lukovica u njih stane, a donji uži dio napunimo prekuhanom vodom, tako da razina vode bude 2-5 mm ispod lukovice. Ako lukovica dodiruje vodu, počinje gnjiliti, a ako je udaljenost prevelika, pospješivanje traje znatno dulje.

Za pospješivanje se uzimaju lukovice srednje veličine, a započinje se krajem rujna ili u listopadu, kad su lukovice zrele i brzo se razvijaju. Najbolji rezultati postižu se sa tzv. prepariranim lukovicama koje su posebnom metodom hlađenja tokom toplih ljetnih mjeseci pripremljene za pospješivanje. Prije pospješivanja lukovice treba dobro pregledati, očistiti sva pljesniva mjesta i dobro naprašiti prašinom drvena ugljena. Sve ostatke korijena treba sasvim ukloniti. Cašu s lukovicama smjestimo na mračno i hladno mjesto, najbolje kod 10° C. U tu svrhu nam može poslužiti čak i zračni ormar u neloženoj sobi. Ako ih smjestimo u podrum, postoji opasnost da lukovice zapljesnive, a u loženoj toploj sobi mogu se cvjetni izboji osušiti.

Kad cvjetni .pupovi sasvim iziđu iz lukovice, čaše se iznesiu na svjetlo. Već kroz nelkolilko dana lukovice potjerajiu i doskoira se. razvije krasan miirisavi cvijet. Ako ovako .procvale zumbule postavimo između dvostrukih prozora, cvatu vrlo dugo. U toploj sobi sa suhim zrakom cvijet traje mnogo kraće.

Ako smo suviše nestrpljivi ili neiskusni, može se dogoditi da nam se cvat ne razvije u visinu, nego ostane sjediti na dnu među listovima. Do te pojave dolazi ako se lukovice prerano iznesu na svjetlo, prije nego se razvilo dosta korijenja.

zumbul odrzavanje nega

Osim u čašama s vodom zumbuli se mogu pospješivati na sličan način u zdjelicama ili loncima sa šljunkom. Lukovice se slože na šljunak kojim se ispune i međuprostori između lukovica, tako da su samo klice vani. Nakon toga se posuda napuni vodom, tako da razina vode bude ispod lukovica. U staklenim zdjelicama može se to lako kontrolirati i voda po potrebi nadolijevati. Inače je postupak isti kao i kod uzgoja u čašama. Na ovaj način se vrlo brzo i uspješno pospješuju, naročito tzv. zimski zumbuli.

Ako imamo vrt, možemo zumbule i druge lukovace pospješivati i u cvjetnim loncima br. 10. U tu svrhu treba uzeti rabljene ili vrućom vodom oprane lonce. Nije važno kakvom zemljom napunimo lonce, pa je dobra svaka vrtna zemlja. Lukovice do vrha pokrijemo zemljom, a onda lonce ukopamo u vrtu 30 cm duboko, a odozgo dobro pokrijemo listincem. Ako nemamo vrt, možemo lonce slukovicama ukopati u sanduke napunjene vlažnim pijeskom. Tek kad se lukovice dobro prokorijene, što je vrlo važno za razvitak lijepih i potpunih cvjetova, možemo ih iznijeti na svjetlo.

Kod lukovica ukopanih u vrtu postoji opasnost da zemlja zamrzne, pa da lukovice ne možemo izvaditi. Zato je potrebno zemlju zaštititi debelim slojem listinca. Vrijeme pospješivanja zumibula traje već prema sorti, kraće ili dulje. Rane sorte možemo već početkom prosinca unijeti na svjetlo, dok kasnije sorte unosimo tokom siječnja i veljače. Da li je postupak isti kao kod lukovica uzgojenih na vodi ili šljunku.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com