By June 19, 2013

Impaciens ili vodenika

Impaciens odrzavanje negaTo je vrlo raširena lončanica, jer se vrlo lako razmnožava, a spada među najskromnije sobne biljke. Potječe iz brdovitih predjela zapadne Afrike, ali je u Evropi već dugo udomaćena. U cvjetarni je nećemo naći, ali zato vrlo često ukrašuje prozore seoskih kuća, a i na gradskim prozorima vidimo često vrlo lijepe primjerke. Nijemci je zovu narodnim imenom »marljiva Liza«, a to ime s pravom zaslužuje, jer upravo neumorno cvate. Vodenika je grmolika biljka. Ima uglate, sočne peteljlke sa svijetlozelenim lišćem i puno najčešće ružičastih cvjetića 3-4 cm promjera, metalna sjaja, s dugom ostrugom. Cvjetovi mogu biti i bijeli ili crveni. Raste vrlo brzo, pa budući da se lako razmnožava, stare biljke, od kojih smo uzeli i zakorijenili reznice bacimo ili ih jako prikratimo.

U vrtlarijama se razmnožava sjemenom, ali najčešće idu iz ruke u ruku reznice, koje se kroz nekoliko dana zakorijene u caši s vodom. ili u loncu s vlažnom pjeskovitom zemljom.

U sobi mora vodenika stajati na svijetlom mjestu, najbolje na samom prozoru. Ako nije na svjetlu, oskudno cvate i cvjetovi brzo otpadnu. Biljka koja tako obilno cvate treba mnogo hrane i vode, pa vodeniku. treba ljeti dvaput dnevno zalijevati, a od mjeseca svibnja tjedno dvaput dohranjivati. Prije cvatnje dobro ju je prskati, a da se spiječi otpadanje pupova može se uveče držati pod svjetiljkom. Zimi, naprotiv, treba oprezno zalijevati, jer kao sve biljke sa sočnim Mšćem, naginje kod suvišne vlage na gnjiljenje. Budući da je vodenika biljka porijeklom iz tropa, ne podnosi dulje temperaturu ispod 12-15° C, što znači da je treba držati u toploj sobi, daleko od izvora topline. Ako stoji na hladnom, postaje neugledna, a lišće požuti. U. suhom zraku ložene sobe vrlo je često napadnu lisne ušd, pa je treba temeljito prskati sredstvima protiv ušiju.

Impaciens ili vodenika cvece biljka

Vodenika raste u dobroj vrtnoj zemlji lli u pjeskovitoj klijališnoj zemlji. Treba paziti da zemlja ne bude teška. Jedmogodišnje reznice posađene u lonce ne treba u prvoj zimi gnojitii, nego tek u mjesecu svibnju.

Ljeti možemo vodeniku držati na polusjenovitu mjestu u vrtu, a vrlo lijepo izgleda posađena u sanduku na prozoru ili balkonu, samo mora biti zaštićena od najjačeg podnevnog sunca.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com