By June 18, 2013

Hortenzija

Hortenzija potječe iz Kine i Japana, gdje je vrlo omiljena, a i u Evropi se već vrlo dugo uzgaja. Može se uzgajati u vrtu, u cvjetnim loncima, čabrićima ili sanducima na terasi ili balkonu, no ne smije biti izložena jakom suncu.

Ime Hvdrangea potječe od grčke riječi »hydor« tj. voda i »ageion« što znači posuda. To nam ime kazuje, da hortenzija voli puno vlage, pa je za toplih ljetnih dana ili u proljeće, kad cvate u toploj sobi, treba i 2-3 puta dnevno zalijevati.

Ne škodi joj ako u podlošku cvjetnog lonca ima uvijek vode. Pošto je to biljka izrazito kisele reaikcije, treba je uvijek zalijevati kišnicom ili prokuhanom vodom.

Hortenzija se razmnožava reznicama, ali je taj dugotrajni i dosta komplicirani posao najbolje prepustiti vrtlaru.

Hortenzija cvece biljka

Biljke posađene u lonac u punom cvatu, kakve najčešće dobijemo ili nabavimo, ne treba držati u vrlo toploj prostoriji. Kao sve biljke u cvatu smjesti ćemo je na najsvjetlije mjesto u sobi, ali nikada na sunčani prozor. Na suncu bi biljka brzo objesila uvele velike cvjetne glavice i sočne listove. Ako takvo nepoželjno sunčanje nije pred-ugo trajalo, možemo joj još pcmo’ći potapanjem cvjetnog lonca u kabao pun vode ? tzv. vodenom kupkom ? u kojoj biljka mora tako dugo ostati dok iz cvjetnog lonca prestanu izlaziti mjehurići zralca.

Ako je obilno zalijevamo, dvaput tjedno dohranjujemo otopinom kombinirana gnojiva u lcojemu nerna vapna, lijepi, veliki, ružičasti cvjetovi u svim tonovima od gotovo bijele do.crvene boje, ili plavi cvjetovi, dugo će nam trajati.

Kad hortenzija ocvate, prikratimo mlade izboje na dva pupa. Najibolje je ‘sada, ako za to ima moguonosti, da je presadimo na polusjenovito mjesto u vrtu. Kod sadnje treba dodati smjesu listovače, gline i komposta. Tu će se kroz godine razviti krasan grm hortenzija. Ako želimo da nam cvjetovi budu plavi, možemo naš grm zalijevati pod konac ljeta nekoliko tjedana s 5?7 g alauna, otopljenog u 1 litri vode za zalijevanje. Ako su zime jako oštre, treba je zaštititi od smrzavanja.

Hortenzija odrzavanje nega

Pitanje je da li se hortenziju u loncu isplati uzgajati kao sobnu biljku i slijedeou godžnu. Naime, kad odbaci list, nije više lijepa. Osim toga s uzgojem do ponovog ovata ima dosta posla i brige, a cvjetovi iredovito nisu ni po veličini niti po boji tako lijepi, kao kod ‘s tručno uzgojanih hortenzija .u staklemicima.

Međutim, ako netko ipak želi pokušati, mora hortenziju ? ako ju je s loncem ukopao u vrt ? početkom rujna izvaditi i unijeti u kuću, gdje mora prezimiti na svježem mjestu, dakle ne u loženoj sobi. Nije joj neophodno potrebno jako svijetlo mjesto u to vrijeme mirovanja. S dohranjivanjem i zalijevanjem treba potpuno prestati, jer ako se i dalje zalijeva, biljka će u proljeće istjerati slabe izboje sa žutim listovim-a. Dakle, potpuno mirovanje do kraja sijeonja ili početka veljače. Kada biljiku unesemo u loženu sobu, počnemo je postepeno sve češće zalijevati, a kad istjera mlade izboje i proliista, ponovo je dohranjujemo.

Hortenzija je biljka koju treba češće presađivati i to u smjesu kisele zemlje, sastavljene od ilovače, listovače, komposta i oko jedne petine pijeska. NajboJje je zemlju nabaviti kod vrtlara.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com