By June 21, 2013

Lovor

lovor biljka cveceLovor je poznata zimzelena biljka u našim primorskim krajevima, aii se može uzgajati kao lončanica, grm ili drvo i u kontinentalnom dijelu zemlje, pod uvjetom da se zimi zaštiti od smrzavanja. U sobi se mogu uzgajati samo mllade biljke, jer se lovor kasnije jako razraste i zauzima mnogo prostora, pa je prikladniji za javne pro.storije, lokale, dvorane i slično. Ljeti treba Lovor držati vani na zraku i često prskati, da bude lijep i svjež. Prskanjem se sprečava da bude napadnut od štitastih uši što se često događa, naročitoi u prostoriji u kojoj je zrak topao i suh.

Razmnožava se u jesen reznicama, koje treba držati u polutoploj sobi. Zakorjenjuje se vrlo polagamo, pa ise tek nakom 2 godine počinje jače razvijati. U vrijeme tjeranja treba Lovor obilno zalijevati, a ako se želi pojačati rast, treba ga dohranjivati otopinom gnojiva. Svake dvije godine treba biljkiu presaditi u zemlju bogatu hranivima. Veće biljke drže se u drvenim bačvicama.

Lovor može uspješno prezimiti u svijetlom podrumu, pa mu ne škodi čak ni povremeni kratkotrajni pad temperature ispod 0° C. Zimi treba zalijevanje ograničiti, tako da se zalijeva tek toliko da se grumen ne osuši.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com