By June 23, 2013

Kalanchoe

Moderna je lončanica, koju sve češće vidimo u izlozima trgovina cvijećem. Poitječe iz Madagaskara, a u Evropu je uvezena otprilike prije 35 godina. Kod nas se počela uzgajati tek iza II svjetskog rata.

Kalanhoe spada među sukulente. Ima debelo, mesnato kožnato lišće nad kojim se na kraćim ili duljim peteljkama uzdižu štici sa sitnim ciglastocrvenim cvjetićiima. Prednost ove biljke je u tome što kod pravilne njege cvate vrlo dugo. Vještim uzgojem vrtlara cvate zimi, a može cvasti i oijelu godinu. Manje, grmolike biljke prikladne su za sadnju u zdjelice sa sukulentima, biljne. aranžmane i cvjetne košare.

Kalanhoe dobro podnosi suhi topli zrak u sobi, pa uspijeva i u prostorijama s centrailnim loženjem. Treba sarno pazitd da nabavimo biljku s potpuno otvorenim cvjetovima, jer se pupovi u sobi ne otvaraju, Osim ako su na tizbojima koji su u sobi istjerali. Najbolje mjesto za kalanhou je sunčana prozorska daska, a optimalna temperatura je 13-15° C. Ako je u pretoploj sobi cvjetovi izgube lijepu crvenu boju.

Kalanchoe cvet biljka

Kod uzgoja kalanhoe treba paziti da je previše ne zalijevamo. Biljka u tom slučaju žalosno spusti listove, a doskora. se objese i cvjetovi. Neupućeni uzgajač drži da su to znakovi nedostatka vode, pa zalijevanje još pojača. Posljedica je da biljka konačno sasvim propadne. Zato treba kod zalijevanja paziti da zemlja bude samo umjereno vlažna. Manje je štetno opreznije, nego preobilno zalijevanje.

Ako na kalanhoi primijetimo plijesan, moramo napadnute dijelove odmah energično ukloniti, da spriječimo širenje pilijesni i spasdmo biljlcu.

Kalanhou možemo i sami razmnožavati, jer se lako zakorjenjuje d listovi i vršne reznice. Ipak je razmnožavanje i uzgbj biljke bolje povjeriti stručnjaku vrtlaru, i svake godine iznova nabaviti lijepu rascvjetanu biljku, koja s obzirom na dugo trajanje cvatnje nije skupa. Ocvale biljlce rijetlko se u stanu održe do druge godine, a ako nam to uspije, ne cvatu nikad obilno. Želimo li ipak pokušati održati svoju kalanhou, tada je nakon cvatnje treba presaditi u hranjivu pjeskovitu i propusnu zemlju, a držati i zalijevati je treba kako je prije opisano.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com