By June 26, 2013

Mimoza

Sramežljivica je dobila svoje kne zbog svojih nježnih listića koji se i pri najmainjem dodiru sklope i neko vrijeme mlitavo vise. Isto se tako skuipljaju listovi kad padne noć. Sramežljivica je upravo zbog toga omiljena kao sobna biljka, a naročito je vole djeca. Međutim, me smije se prečesto iskorištavati ovo njeno svojstvo, jer u toim slučaju može ta naročita osjetljivost na dodir poitpuino nestati.

Sramežljiviica potječe iz Brazila, a u stanu se -može lako održati, jer mije osjetljiva. Cvate između srpnja i listopada, a cvjetići su joj sitni, svijetloružičasti.

Sramežljiviou moramo idržati na svijetlom mjestiu, najibolje na prozorskoj dasci. Ljeti je treba obilno zalijevati, zimi manje i držati je u prostoriji s jednoličnom temperaturom. Ako je zimi na hladnom mjestu, nijetko kad se održi.

Mimoza cvece biljka

Sramežljivica se uzgaja iz sjemena. Dosta je nježna, pa teško prezimi i iuz najbolju njegu, a budući da je to jeftina biljka, možemo je u jesen baciti i u proljeće nabaviti novu.

Ako je ipak želimo sami uzgajati, onda u veljači dli ožujku treba posijati sjeme u distovaču pomiješanu s pijeskom. Posijano sjeme treba držati u toploj sobi, tako da bude konstantna temperatura od 18° C. Kako je to teško uvijek postići, uzgoj iz sjemena kod kuće gotovo.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com