By June 25, 2013

Grčki prkos (mesembryanthemum)

Kosmotac je grmolika biljka koje ima mnogo vrsta. Zimi je mozemo uzgajati na prozorskoj dasci, a ljeti u cjetnon, sanduku na prozoru ili balkonu. Listovi kosmaca su manje ili vise debelisočni, pa ta biljka spada među sukulente.

Cvietovi, koji nisu veliki, ali se odlikuju prekrasmm zivun bojama crvenom, ljubičastom, ružičastom, bijelom), zammljivi su radli toga što se otvaraju oko podne i to samo ako je sunce Stoga ćemo smjestiti kosmotac na takvo mjesto, gdje ce imati sto vise
sunčanog svjetla.

Ljeti listovi od sunca pocrvene, pa i oni izgledaju vrlo dekorativno.

Grcki prkos cvece biljka

Kod te biljke treba paziti da se zalijeva oprezno, jer lakse podnosi i suhu zemlju, nego preveliku vlagu. Ljeti svakako treba obilnije zalijevati, dok zimi zalijevamo tek toliko da se grumen ne osuši. Dohranjivati je gotovo ni ne treba.

Zimi biljke držimo na sunčanom, svijetlom prozoru daleko od izvora topline. U ožujku ili travnju presade se u smjesu listovače, vrtne zemlje i grubog piijeska, kojoj se doda nešto vapna. Kad se ukorijene i prođe opasnost od mraza, iznesemo biljke van na prozor, na balkon ili u vrt. Vani kosmotac cvate mnogo obilnije i duže.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com