By June 28, 2013

Oleander

Oleander gajenje negaU našim primorskim krajevima mogu se naći čitave šume oleandra. Gotovo nema kuće koja u dvorištu ih vrtu nema har jedan veliki grm ili istabalce te zimzelene biljke s uskim kozinaitim listovima i lijepim jednostavnim ili dvostrukim mirisnim cvjetovima. Oleander može biti bijele, ružićaste, crvene i žute boje. U našim kontinentalnim krajevima oleandar je također rasirena biiljka u cmim domovima koji imaju vrt,balkon ili terasu, jer ljeti rnora biti vani na svježem zraku, a osim toga je zbog bujna rasta neprikladan za stalno držanje u stanu.

Međutim, ako oleandar možemo ljeti i .smjestiti vani, zimi je uvijek poteškoća s njim, ako nam je stambeni prostor ograničen. Dobra prezimi na svakom ne pretoplom mjestu, u hodniku, na stubištu, pa i u svjetlijem, zracnom podrumu kod temperature od 2-10° C. Mora u svakom slučaju biti zaštićen od mraza, a ako ga držimo pretoplo, cvast će vrlo oskudno, jer nije došlo do prekida vegetacije i biljka se nije odmorila.

U proljeće, kad prođe opasnost od svibanjskih mrazova, možemo naš oleandar iznijeti van na svježi zrak. Mlade biljke ćemo presaditi u hranivu, glinastu, humoznu zemlju, a kod starih ćemo samo dopuniti čabriće, tj. obnoviti gornji sloj zemlje. Nije potrebno starije biijke svake godine presađivati, jer slabije cvatu.

Presađene zakorijenjene biljke, kao i nepresađene, obilno i redovito zalijevamo, a za itoplih ljetnih dana i dva puta dnevno. Dva puita tjedno dohranjujemo biljku otopinom gnojiva. Oleandar obilno cvate od lipnja do jeseni. Ako ga pravilno dohranjujemo i zalijevamo, i ako mlado drvo dobro sazori, oleandar i slijedeće godine obilno cvate. Međutim, ako je ljeto vlažno i hladno, razviju se pupovi, ali se ne otvore. Nije potrebno da ih skidamo, jer će se rascvasti slijedeće godine. Kad je takvo ljeto, dobro je unijeti oleandar u kuću već krajem kolovoza, da ga zaštitimo od suvišne vlage u zraku. Svake 3-4 godine treba velike razgranate grmove obrezivati, da ne budu preveliki i da stvore nove jake izboje.

Mnogi su od nas na ljetovanju ili ikod znanaca vidjeli cvatuće grmove oleandra i poželjeli da ih imaju kod kuće. Tu želju mogu bez troška vrlo iako ositvariti. Sa starije biljke odreže se jaki vršni izboj s 8-10 listova. Donja se 2-3 lista skinu i reznica se utakne u bocu s vodom, tako da odrezano mjesto dođe, od prilike, u sredinu boce. Boca s reznicom stavi se na prozor.

Oleander sobno cvece biljka

Nakon nelkoliko tjedana razviju se na presjeku mali korjenčići, a kad su dugi 2-3 cm izvadimo reznicu iz boce i posadimo je u mali cvjetni lonac s pjeskovitom zemljom. Na dno lonca treba staviti dosita krhatina, da se osigura otjecanje vode. Kod sadnje treba biti oprezan, da se ne oštete korjenčići, koji su vrlo krhki. Mlada biljka drži se na prozoru, na svjetlu i suncu. Već prema rastu i razvoju biljke mora se još koji put presaditi. Treba paziti da se ne uzmu preveliki lonci. Najbolje vrijeme za presađivanje je svibanj i lipanj.

Na opiisani način, ako imamo zgodan smještaj za ovako veliku biljku, može se oleandar vrlo lako uzgojiti.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com