By June 27, 2013

Narcis

Narcis odrzavanje negaŽelimo li u svom domu uzgojiti narcise da nam cvatu zimi, potrebno je lukovice podvrći postupku koii se u vrtlarstvu ftaziva pospješivanje lukovica. U tu svrhu najbolje je nabaviti prvorazredne lukovice u trgovini sjemenjem dli u vrtlariji. Kod nas se već isaida mogu nabaviti po pristupaonim cijenama i u dovoljmim količinama kvalitetne lukovice uvezene iz Holandije.

Narcise se može uzgajati na šljunku i vodd, kako smo to opisali kod uzgoja lukovica zumbula. Da nam ta vrlo1 laka kultura uspije treba nam zdjela iili staklena posuda s ispranim šljunkom, voda i odgovarajući broj zdravih prvorazrednih lukovica.

Posudu treba do. polovice napuniti šljunlkom, na inj postavimo lukovice, a međuprostor također ispunimo šljunkom, taiko da nam samo vrhovi lukovica ostanu nepokriti. Posudu napunimo vodom do visine samog šljunka, tj. do ispod lukovica, a zatim je postavimo na prozorsku dasku tj. odmah na svjetlo, za razliku od ostalih lukovica koje najprije držimo u tami.

Lukovice držimo u hladnoj sobi sve dok izboji nisu visoki 20 crn a zatim ih uinesemo u toplu prostoriju.

Ako ih postavimo na pospješivanje početkom listopada, rane bijele sorte cvatu već u prosincu, žute sorte nešto kasnije. Opcenito cvatnja počinje 5-6 tjedana nakon što smo narcise unijeli u toplu prostoriju.

Trompet-narcise treba držati u tami dok klice nisu visoke 8-10 cm, a tek onda ih iznesemo na svjetlo u toplu sobu, ali ih držimo daleko od izvora topline.

Narcis sobno cvece biljka

Dobro je za pospješivanje lukovica upotrebljavati staklene posude, jer se može kontrolirati visina vode, koju po potrebi treba nadolijevati. I narcise kao i zumbuli mogu se pospješiti osim u vodi i šljunku u loncima s vrtnom ne preteškom zemljom.

Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Sobno cveće

Comments are closed.

shared on wplocker.com